- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Preţurile obligaţiunilor Argentinei au coborât luni la minime record, iar peso-ul a fluctuat între creştere şi scădere, după reimpunerea de către preşedintele Mauricio Macri a controlului asupra capitalului, duminică, în încercarea de ţine sub control deprecierea monedei şi creşte riscul de default al ţării, transmite Reuters.
Decizia preşedintelui Macri, un susţinător al pieţei libere care eliminare controlul capitalului după venirea la putere în 2015, reprezintă o inversare a politicii administraţiei sale, după înfrângerea suferită în alegerile primare din luna august.
De atunci, peso-ul, obligaţiunile şi acţiunile argentiniene au scăzut, obligându-l pe Macri să anunţe planurile de amânare a plăţi unor datorii de circa 100 de miliarde de dolari, precum şi reintroducerea controlului asupra monedei, restricţionând achiziţiile de dolari.
Peso-ul a crescut cu 0,88% pe piaţa oficială, dar a scăzut pe piaţa neagră cu 1,56%, la 64 de unităţi pentru un dolar, divergenţă care scoate în evidenţă pierderea încrederii în cursul oficial al monedei, care a fost susţinut şi de vacanţa pieţei din SUA.
Peso-ul s-a depreciat pe piaţa oficială cu peste 23%, după alegerile primare din 11 august, care au dat peste cap politica ţării, actualul preşedinte Macri fiind înfrânt de oponentul său populist Alberto Fernandez.
Obligaţiunile guvernamentale în euro au înregistrat pierderi mari şi au atins luni un minim recotd. Obligaţiunile cu scandenţa în 2022 au scăzut cu peste 10 cenţi, la 34,45 de cenţi oe unitate, iar cele cu maturitate în 2027 au coborât cu 7,2 cenţi, la 33,501 cenţi, potrivit datelor Refinitiv.
Certificatele americane de depozit al instituţiilor financiare argentiniene au scăzut la rândul lor. Astfel, certificatele Grupo Financiero Galicia listate la Frankfurt au scăzut cu 9,15%, iar cele ale Banco Macro cu 6,5%.
Prima de risc cerută de investitori pentru a deţine obligaţiuni argentiniene în dolari, comparativ cu titlurile Trezoreriei SUA, a urcat la 25 de puncte procentuale, nivel nemaiîntâlnit de la intrarea Argentinei în incapacitate de plată în 2001.
Sursa : news.ro
Scoţia a produs de două ori mai multă energie decât au nevoie locuitorii săi... Preţurile la producătorii din industrie au accelerat în iulie, cu un avans de 4,2%...