Antena Căutare

Primii 10 cei mai bogati sefi de stat totalizeaza averi de 145 mld. $. Vezi topul magnatilor!

Regele Arabiei Saudite este cel mai avut dintre acestia, cu peste 40 mld. $. Cand valul de revolte din lumea araba a inceput, putini si-au imaginat schimbarile care vor urma dupa inlaturarea de la putere a regimului tunisian in frunte cu Ben Ali sau a presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, ce prefaceri va antrena aceasta cascada de furie si nemultumire populara si unde se va opri. Dar, dincolo de aceste aspecte, tensiunile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu au prilejuit o analiza a situatiei sociale a populatiilor si a averilor liderilor locali.






Topul celor mai bogati sefi de stat

1. Regele Abdallah al Arabiei Saudite - peste 40 mld. $

In varsta de 82 de ani, suveranul saudit si-a petrecut ultimele trei luni, inainte de a reveni, joia trecuta, in tara, in Statele Unite, unde a efectuat un tratament medical. Indelungata lui absenta a alimentat speculatiile privind succesorul sau. Pe perioada sederii in America, de treburile tarii s-a ocupat printul mostenitor. Regele Abdallah conduce tara din 2005.

2. Hosni Mubarak, fostul presedinte egiptean - pana la 40 mld. $

Alungat, dupa 30 de ani de guvernare, de la conducerea statului, Hosni Mubarak nu a pierdut numai Egiptul si respectul concetatenilor sai, dar, se pare, si o buna parte din averea acumulata. Lumea occidentala a decis inghetarea bunurilor acestuia. Care este valoarea reala a averii sale nu se stie cu precizie. La un moment dat s-a vorbit despre 70 mld. $, adica mai mult decat cei mai bogati oameni ai planetei, Carlos Slim si Bill Gates. Acum, cea mai vehiculata cifra este 40 mld. $, care inseamna conturi in bancile din Elvetia, SUA si Marea Britanie, active imobiliare in Orientul Mijlociu, precum si pe ambele maluri ale Pacificului.

3. Hassan al Bolkiak, Sultanul Bruneiului - 20 mld. $

Din palatul sau, cel mai mare din lume, sultanul isi conduce supusii din 1967. Potrivit estimarilor, rezervele de petrol ale Bruneiului ajung pentru inca 25 de ani. Sultanul exercita, in acelasi timp, functiile de sef al statului, prim-ministru, ministru al Apararii si ministru de Finante. In plus, el este liderul religios al tarii, unde islamul este religie de stat.

4. Seicul bin Zayed Al Nahayan, (emiratul Abu-Dhabi) - 15 mld. $

A reusit sa-si consolideze influenta, jucand rolul de salvator al emiratului invecinat Dubai, puternic afectat de criza financiara, care i-a prabusit sectorul constructiilor imobiliare. Dar operatiunea l-a costat scump. In pofida veniturilor uriase realizate din petrol, bogatia lui s-a redus.

5. Zin el-Abidin Ben Ali, fostul presedinte tunisian - aproximativ 10 mld. $

Dupa 23 de ani de guvernare, a fost nevoit sa fuga in Arabia Saudita. Acum, potrivit unor informatii neoficiale, starea lui de sanatate s-a agravat considerabil. Totusi, Tunisia reclama extradarea lui. Majoritatea conturilor bancare ale familiei fostului presedinte au fost inghetate, iar impotriva rudelor sale au fost lansate acuzatii de coruptie.

6. Omar Al-Bachir, presedintele Sudanului - 9 mld. $

La carma tarii, presedintele Sudanului se afla din momentul puciului din 1989, pe care l-a si condus, de altfel. Acum, pentru a evita un scenariu tunisian, el a refuzat sa mai participe la alegerile prezidentiale din 2015. Pana acum, el a reprimat cu asprime orice manifestatie de protest. In 2008, Tribunalul international de la Haga l-a acuzat de genocid impotriva populatiei din provincia Darfur.

7. Seicul Mohammed ben Rachid al Maktum, (emiratul Dubai) - 4,5 mld. $

Cu numai cativa ani in urma, acest emirat traia o adevarata explozie a constructiilor, atragand investitori pentru amplele sale proiecte. Astazi, 40% din cladirile inaltate sunt pustii. Criza a afectat serios inclusiv averea seicului.

8. Regele Muhammed al VI-lea al Marocului - 2,5 mld. $

In pofida revoltelor populare din statele invecinate, regele Muhammed al VI-lea nu a cunoscut furia propriului sau popor. Toate protestele au fost anihilate de fortele de politie. In ultima perioada, in multe orase din Maroc mii de oameni au demonstrat pasnic cerand angajarea de reforme si restrangerea puterii familiei regale.

9. Seicul Hamd bin Khalifa bin Ahmed al-Thani (Qatar) - 2,4 mld. $

In ultimele luni, seicul a atras atentia generala prin doua evenimente: in primul rand el a reusit sa obtina dreptul de gazduire a Campionatului Mondial de fotbal din 2022. In al doilea rand, el a obtinut o participatie la cel mai mare concern de constructii din Germania, Hochtief.


10. Nursultan Nazarbaev, presedintele Kazahstanului - 1,1 mld. $

Presedintele Nazarbaev se afla la carma Kazahstanului de peste 20 de ani. In Elvetia a fost deschisa o ancheta in privinta ginerelui sau, suspectat de spalare de bani. Se presupune ca 600 mil. $ realizati prin afaceri de coruptie au fost transferati in Elvetia.

Afla pe Financiarul.com cat castiga alti lideri politici ai lumii!

sursa foto: dwellingintheword.wordpress.com

Gunther Wotsch: „In Romania se fura 10 milioane de ore de munca pe zi“... Rompetrol e gata sa se imprumute pentru a plati datoria catre stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x