Antena Căutare

Productii uriase la grau si secara, intermediarii au beneficiile cele mai mari

Productia de grau si secara obtinuta de pe 99% din suprafata recoltata (peste 1.955.000 de hectare) a depasit 7,12 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare fata de estimarile pentru acest an, releva datele centralizate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in 10 august. Randamentul obtinut a depasit 3.645 kg la hectar, fata cele 3.394 kg/ha prognozate de MADR.

Din pacate, trebuie sa spun ca nu fermierii si, in final, consumatorii vor beneficia de aceasta productie buna. Pentru ca produ­catorii nu au spatii de depozitare. Iar astfel de anunturi, cu productii-record, au facut sa creasca chiriile la silozuri cu 20%-30%. Asadar, profiturile fermierilor s-au diminuat considerabil. Si, in acelasi timp, pretul final al produsului nu va scadea. Este chiar posibil ca la iarna ele sa creasca. Apoi, probleme sunt si la unitatile de morarit. Datorita performantelor tehnice deo­sebit de slabe ale utilajelor de recoltat, agricole in general, noi am mai intarziat cu recoltatul fata de termenele prevazute in contracte. Ei se prevaleaza de faptul ca sunt cantitati mari in lucru. Si, uite-asa, scade calitatea graului si parte din profit. Pe de alta parte, noi nu credem ca s-au recoltat aceste cantitati la respectivele culturi. Multi fermieri au raportat productiile dupa cum au vrut ei. La ora actuala nu exista un mecanism clar si eficient de control al raportarilor


Raportarile din tara se apropie doar de 6,8 milioane de tone de cereale

Articolul continuă după reclamă

Ministrul Valeriu Tabara a precizat ca de multe ori raportarile din teritoriu nu sunt la nivelul productiei obtinute, ceea ce ingreuneaza luarea unor decizii privind valorificarea in piata. „Este cert, acum, ca productia de grau si secara a depasit bine 7 milioane de tone, chiar daca scriptic, dupa raportarile fermierilor si ale directiilor agricole, se apropie doar de 6,8 milioane de tone.

Insa trebuie sa rezolvam aceasta problema, pentru ca atat timp cat dam subventii fermierilor si noi trebuie sa gasim solutii pentru piata, inclusiv de import-export. Este bine sa se stie exact care sunt productiile. Consider ca trebuie sa gasim un mecanism mai de incredere pentru fermieri, deoarece actualul poate ca nu ii face sa raporteze exact, sau poate mai exista parghii de a comercializa productia la negru, ceea ce iar nu este bine", declara la inceputul saptamanii trecute ministrul Agriculturii.

In anul 2010, potrivit Institutului National de Statistica (INS), productia de grau si secara a fost de 5,588 milioane de tone, iar in 2009, de 5,203 milioane de tone.

De asemenea, potrivit datelor MADR, orzul de toamna a fost recoltat anul acesta in totalitate de pe 198.056 de hectare, recolta obtinuta fiind de 760.885 de tone, cu 7% mai mult decat estimarile de 712.634 de tone, la un randament de 3.853 kg/ha. Si recoltatul orzoaicei de toamna se apropie de final, productia depasind 312.436 de tone (plus 12% fata de estimari), in conditiile in care s-au recoltat 99% din suprafata, respectiv 80.852 de hectare.

Tot articolul, in Financiarul

Mark Mobius: Romania, Rusia si Polonia, cele mai entuziasmante piete din Europa... Romania nu mai este lider european la inflatie. Vezi cine ne-a depasit!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x