Antena Căutare

Profitul Petrom a crescut cu 14% in primul semestru, ajungand la 417 mil. euro

OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca si liderul pietei petroliere locale, a obtinut in primul semestru un profit net de 1,74 mld. Lei (417 mil. Euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut, depasind totodata si cele mai optimiste estimarile facute de analisti saptamana trecuta, care in medie vedeau un profit semestrial la 400 mil.


Vanzarile subsidiarei locale a grupului austriac OMV au avansat cu 23% fata de perioada ianuarie - iunie 2010 pana la valoarea de 10,27 mld. Lei (2,46 mld. Euro). Analistii romani si straini care au participat la un sondaj realizat saptamana trecuta estimau un nivel al vanzarilor in trimestrul al doilea intre 5,04 mld. Lei (1,2 mld. Euro) si un maxim de 5,95 mld. Lei (1,4 mld. Euro). Petrom a reusit insa sa incaseze in trimestrul al doilea 5,29 mld. Lei (1,26 mld. Euro), cu 20% peste T2 2010, si mai mult fata de primul trimestru al anului.
Compania si-a "blindat" performanta operationala, reusind intr-un an aproape o dublare a fluxului de numerar din exploatare, in conditiile in care in trimestrul al doilea valoarea acestuia este de 2,02 mld. Lei (circa 488 mil. Euro), propulsand rezultatul obtinut in intreg primul semestru pana la 3,28 mld. Lei (aproximativ 785 mil. Euro).

De asemenea, gradul de indatorare al Petrom a scazut in ultimul an de la 15% la 12%, la 30 iunie 2011 compania inregistrand un nivel al datoriilor nete de 2,36 mld. Lei (564 mil. Euro), in contextul in care a contractat in anii anteriori imprumuturi de valori mari de la banci pentru a-si finanta programele de investitii, de circa 1 mld. Euro pe an. Anul viitor, Petrom are un varf de plata de altfel pentru creditele bancare contractate in anii anteriori.

Castigul pe actiune a crescut si el in ultimul an de la 0,0268 lei pe titlu pana la 0,0308 lei pe titlu, adica intr-un ritm de 15%.

Numarul de angajati al grupului a ajuns la 23.693 de angajati, cu 3.000 de angajati mai putini fata de finele primului semestru al anului trecut. Daca privim retrospectiv, la momentul preluarii de catre OMV in 2004, Petrom numara peste 50.000 de angajati.

Volumul de investitii in prima jumatate a anului este in scadere fata de anul trecut cu 15%, valoarea acestuia fiind in perioada mentionata de 1,68 mld. Lei (401 mil. Euro).

Pe divizii, portofoliul de explorare si productie, "driverul" de profit al Petrom, a inregistrat o crestere a volumelor de productie cu 3% in primul semestru pana la 33,7 milioane in echivalent barili petrol (bep). Cresterea mai mare vine din productia de gaze, unde ritmul de avans este de 4% pana la 1,32 mld. Metri cubi in T2, in timp ce productia de titei si condensate a stagnat in primul semestru.

De remarcat, ca nivelul cheltuielilor de explorare au "explodat" la cote de peste patru ori mai mari fata de perioada similara a anului trecut, valoarea acestora ajungand la 339 mil. Lei (81 mil. Euro) in primele sase luni datorita deprecierii contabile a sondelor de explorare fara rezultat din Romania si a licentei de exploatare din zacamantul Kultuk din Kazahstan. In schimb, investitiile de explorare au avansat cu 81% in T2 fata de perioada similara a anului trecut pana la 96 mil. Lei (circa 23 mil. Euro).

In aceasta perioada, Petrom a raportat descoperirea unor zacaminte de gaze in Oltenia, in jud. Gorj, care ar putea fi cea mai mare descoperire de zacaminte de gaze in perimetre onshore (pe uscat) de dupa 1990. In paralel, Petrom impreuna cu americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, sunt multumiti de primele indicii obtinute din perimetrul Neptun, in zona de mare adancime a Marii Negre. Din aceasta perspectiva, cheltuielile de explorare este asteptat sa creasca in perioada urmatoare. Costul de productie al Petrom a scazut cu 5% pe baril pana la 16,11 dolari pe baril, pe fondul cresterii productiei si a reducerii interventiilor la sonde.

In divizia de rafinare & marketing, Petrom opereaza incepand de anul trecut numai cu rafinaria Petrobrazi, dupa ce a luat decizia de a inchide Arpechim Pitesti. Cresterea pretului la titei care a crescut atat vanzarile, cat mai ales profitul in portofoliul de explorare & productie a lovit in schimb in marja de rafinare, unde compania a procesat un titei mai scump. Astfel, raportul semestrial Petrom arata o marja negativa in rafinare de 1,39 dolari pe baril in trimestrul al doilea fata de 0,99 dolari pe baril in perioada similara a anului trecut. Per ansamblu, divizia de rafinare si marketing a vandut mai putin, dar a incasat mai mult ca efect al scumpirii pretului produselor petroliere, trase in sus de cotatie de pe pietele internationale.

Rafinaria Petrom a facut livrari de 1,85 mil. Tone la jumatatea anului, scaderea vanzarilor fiind pe segmentul de rafinare de 2%. O scadere mai mare a volumelor vandute au inregistrat-o insa benzinariile, minusul fiind pe segmentul de marketing de 4%. Vanzarea cu amanuntul (prin benzinarii) reprezinta doua treimi din businessul segmentului de marketing. Scaderile de vanzari din benzinarii pot fi explicate si prin faptul ca scumpirea titeiului s-a tradus intr-o crestere importanta de preturi la pompa, unde litrul de carburant a ajuns sa se vanda si cu 1,3 - 1,4 euro in functie de sortimentul de combustibil. In acelasi timp, puterea de cumparare in ultimii ani a scazut pe fondul crizei economice ceea ce se reflecta acum nu numai in scaderile in vanzari de carburanti, ci mai ales in vanzarile de produse complementare (cele din benzinarie, non -oil gen snacks-uri, ziare, reviste, cafea etc) unde declinul era de 11% in trimestrul al doilea fata de perioada similara a anului trecut.

Reteaua Petrom de benzinarii s-a redus cu zece locatii in ultimul an pana la 794 de unitati, ca urmare a "optimizarii retelei operate in Republica Moldova".

Pe divizia de gaze si energie, vanzarile au crescut cu 19% pana la 1,79 mld. Lei (428 mil. Euro), pe fondul unei cereri in crestere din partea clientilor care activeaza in sectorul industrial. Petrom este in ultima faza a testelor centralei electrice de la Brazi, care este asteptata sa intre pe piata de energie pana la finele anului. Cu o putere instalata mai mare decat a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavoda, central Petrom de la Brazi ar putea avea un impact major in piata de electricitate, urmand sa aiba o pondere de circa 10% din productia interna.

Activele totale ale Petrom au ajuns la finele primului semestru la 33,4 mld. Lei (7,8 mld. Euro), in timp ce nivelul capitalurilor proprii ale companiei sunt de 19 mld . lei (4,48 mld. Euro). Datoriile curente ale Petrom sunt de 5 mld. Lei (1,18 mld. Euro), in timp ce cele pe termen lung ajung la 9,3 mld. Lei (circa 2,2 mld. Euro).

Capitalizarea Petrom era dupa prima ora de tranzactionare de 4,35 mld. Euro, in conditiile in care actiunile Petrom pe bursa de la Bucuresti aveau o crestere de 4% fata de sedinta de ieri, in acelasi ritm cu intreaga piata bursiera. Pe piata petroliera, principalii concurenti ai Petrom sunt kazahii care controleaza grupul Rompetrol si rusii de la Lukoil, ambii concurenti dispunand pe langa retele mari de benzinarii si de cate o rafinarie mare.

OMV detine 51% din actiunile Petrom, un pachet de 20% apartine Fondului Proprietatea, un alt pachet de 20% este la Ministerul Economiei care recent a esuat in tentativa de a vinde pe bursa o participatie de 9,84%.

OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a obtinut in trimestrul al doilea al anului un profit net de circa 830 milioane de lei (200,6 milioane de euro), cu 15,6% peste castigul din perioada similara a anului trecut si usor sub profitul din primele trei luni ale acestui an, potrivit mediei estimarilor analistilor de la ING, KBC, Erste, NBG, Broker Cluj, Tradeville si IEBA Trust.

Estimarile variaza intre un minim de 770 milioane de lei (186,2 milioane de euro) si un maxim de 890 milioane de lei (215,3 milioane de euro) si sunt in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS), fiind consolidate la nivelul grupului Petrom. Compania va anunta oficial rezultatele financiare semestriale pe 10 august.

O parte a analistilor se asteapta ca trimestrul al doilea al anului sa fie chiar mai bun pentru Petrom decat a fost T1, cand compania a obtinut un profit net de 841 milioane de lei (200 milioane de euro), reusind sa fie cea mai profitabila operatiune a grupului austriac. Avand in vedere estimarea medie a analistilor, profitul Petrom pe primul semestru al anului ar ajunge la 400 milioane de euro.

"Segmentul de explorare si productie va conduce castigurile: productia a fost in usoara crestere la 187.000 de barili pe zi, iar pretul titetiului de tip Brent a fost in medie de 116,5 dolari/baril. In ceea ce priveste aspectele negative, rezultatul din rafinare va fi slab. Nu ma astept la pierderi din cauza imprumutului in dolari acordat subsidiarei din Kazakstan (din diferente nefavorabile de curs valutar-n.red)", a precizat Tamas Pletser, analist in cadrul grupului ING.

In primul trimestru al anului, creditele acordate subsidiarei din Kazahstan au afectat rezultatele companiei, Petrom inregistrand o pierdere de 181 milioane de lei, ca urmare a aprecierii leului fata de dolar. Analistii societatii de brokeraj IEBA Trust vad doar o imbunatatire usoara a rezultatului financiar, estimand in continuare ca societatea va inregistra pierderi, dar acestea nu vor depasi 100 milioane de lei.

Analistii de la KBC se asteapta la randul lor ca Petrom sa raporteze un trimestru destul de puternic, preturile ridicate la titei si cresterea productiei urmand sa compenseze slabiciunea obisnuita a segmentului de downstream (rafinare si distributie). Cresterea insa va fi mai putin vizibila fata de primul trimestru al anului, considera analistii grupului belgian. Potrivit unor date prezentate anterior de OMV, in trimestrul al doilea al anului, Petrom a inregistrat o cheltuiala extraordinara de circa 30 milioane de euro din cauza unei reevaluari in jos a unei licente de explorare in Kazahstan (campul Kultuk).

Principalul "driver" pentru rezultate Petrom, pretul titeiului, a crescut in medie cu 11% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului.

"De aceasta crestere cred ca Petrom a profitat destul de bine, bineinteles pentru o cantitate mai mica cu 25.000 barili/zi pentru care are stabilit un pret de 97$/baril, prin operatiunile de acoperire a riscului derulate la nivel de grup", a precizat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere financiara Broker Cluj.

Potrivit acestuia, un element mai putin favorabil a fost deprecierea monedei americane in raport cu euro cu circa 5%.

"Cresterea productiei medii zilnice este de asemenea un element benefic, avand in vedere ca profitul net este aproape integral asigurat de operatiunile de explorare si productie. Totusi, cresterea productiei nu cred ca s-a datorat campurilor petrolifere exploatate in Romania, astfel incat marjele de profitabilitate probabil sunt mai reduse", a adaugat Danciu.

Vanzarile Petrom sunt asteptate sa creasca, atat fata de T1 2011, cat si fata de T2 2010, estimarile analistilor variind intre un minim de 5,04 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) si un maxim de 5,95 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro).

sursa: Antena3

foto: Intact Images

BVB a revenit pe crestere, miercuri, cu 4,86%... Guvernul pregateste privatizarea energiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x