Reprezentantii MFP au in lucru doua variante in ceea ce priveste pragul minim pana la care nu se percep garantii. Astfel, se discuta daca pragul sa fie de 5.000 de lei sau de 10.000 de lei, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
Normele metodologice ale proiectului de lege privind reesalonarea datoriilor vor fi aplicate la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii.
Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, firmele si persoanele fizice vor putea sa isi reesaloneze datoriile catre stat pe o perioada de maximum cinci ani, in care vor plati dobanzi de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de tipul de garantie constituita.
In ceea ce priveste garantiile care trebuie constituite pentru cei cu datorii mai mari de 10.000 de lei, acestea pot fi de orice fel, atat timp cat bunul garantat are valoare de piata, au explicat pentru „Fin.ro" reprezentanti MFP.
Companiile care vor opta pentru aceasta varianta a guvernului vor fi obligate, potrivit normelor metodologice, sa prezinte un tablou de cash flow pe ultimele sase luni pentru a dovedi, practic, bonitatea companiei. Firmele vor avea, de asemenea, nevoie de un certificat fiscal pentru a derula procedurile de esalonare.
Pentru a obtine reesalonarea datoriilor catre stat, contribuabilii vor depune o cerere la registratura administratiei fiscale de care apartin. Dupa depunerea cererii, Fiscul va elibera, din oficiu, in termen de cinci zile de la inregistrarea cererii, un certificat de atestare fiscala. Dupa eliberarea acestui document, Fiscul comunica persoanei fizice sau juridice decizia de respingere sau acordul de principiu privind esalonarea la plata.
Esalonarea la plata nu se acorda pentru „impozite, taxe si alte sume ce se declara, potrivit legii, in vama, sau pentru amenzi de orice fel care se fac venit la bugetul de stat", potrivit documentului.
Ca sa poata beneficia de reesalonarea datoriilor, firmele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, sa nu se afle in procedura de insolventa, sa nu se afle in dizolvare.
Dobanzile - intre 10% si 14% pe an
Dobanzile percepute de stat sunt de 0,03% sau 0,04% pe zi, in functie de garantiile constituite de contribuabil. „Dobanzile se datoreaza si se calculeaza pentru fiecare rata din graficul de esalonare la plata (......)", potrivit proiectului publicat pe site-ul MFP.
In cazul in care ratele sunt esalonate cu intarziere, nivelul penalitatii va fi de 10% „din rata de esalonare, sau diferentele de obligatii fiscale marcate si ramase nestinse", se mai arata in document.
Sursa: Financiarul
Studiu ZEW: Perspectivele economiei Romaniei s-au imbunatatit... Leul continua sa creasca in raport cu euro...