Rata riscului de credit, exprimat prin ponderea imprumuturilor clasificate in categoria „indoielnic" si „pierdere" in total portofoliu, a atins, in mai 2010, un nivel maxim de 18%, de patru ori si jumatate mai mare fata de cel inregistrat in decembrie 2007.
Rodica Popa, sef de serviciu in cadrul Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala, a explicat ca la stabilirea indicatorului au fost luate in considerare cinci criterii: serviciul datoriei exprimat prin numarul zilelor de intarziere, initierea procedurilor judiciare, soldul neajustat cu colateralul aferent principalului si dobanzilor, precum si declasarea prin contaminare (incadrarea in aceeasi categorie de clasificare a tuturor creditelor debitorului si anume in categoria cu riscul cel mai mare).
Imprumuturile clasificate in categoria „indoielnic" cumuleaza intarzieri la plata de peste 60 de zile, iar cele clasificate drept „pierdere", de peste 90 de zile.
BNR: Bancile isi pot sustine pierderile neasteptate
Potrivit datelor BNR, rata riscului de credit a urcat vertiginos in perioada decembrie 2007-martie 2009, intr-un ritm lunar de 1,6 puncte procentuale, dar ulterior, in ultimele doua luni analizate, avansul a incetinit la aproximativ 0,5 pp/luna.
Tot articolul, in Financiarul
Leul continua sa se deprecieze fata de euro si dolar... Salariile angajatilor BNR, reduse cu 25%...