- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Garda Financiara, Politia Economica si Curtea de Conturi a Romaniei. 30.000 de functionari lucreaza, in total, in aceste institutii, iar atributiilor lor se refera strict la tot ceea ce inseamna controlul fiscal si procesarea acestuia, se arata pe site-ul cursdeguvernare.ro. Un astfel de aparat ar trebui sa asigure fara niciun fel de probleme colectarea taxelor si impozitelor. Un raport al Bancii Mondiale releva, insa, exact opusul.
Potrivit BM, Romania ocupa primul loc in Europa - si al doilea in lume - la numarul de taxe pe care o companie trebuie sa le plateasca statului in decurs de un an. Mai precis, nu mai putin de 113! La polul opus se situeaza Suedia, unde exista numai doua taxe anual.
In ciuda numarului mare de taxe si impozite, Romania se afla, potrivit aceluiasi raport, pe ultimul loc in Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de rata de colectare a lor: 32% din PIB, fata de 42% cat e media europeana, sau 55% cat reuseste sa colecteze Suedia.
Desi cele patru institutii de colectare si-au dovedit deja ineficienta, in Ministerul de Finante se pune problema infiintarii unei a cincea structuri de control. Potrivit Gandul, este vorba despre Politia Fiscala, o institutie care ar urma sa controleze bogatia afisata a celor care nu au in spate surse certe si transparente de venituri.
Cei care resimt cel mai puternic presiunea acestor controale sunt patronii de mici afaceri, ale caror activitate este blocata in momentul in care inspectorii cauta cu orice pret ceva de amendat.
Codul Fiscal, modificat a 12-a oara in 2010: revine impozitul de 3% la microintreprinderi... Euro a sarit pragul de 4,3 lei/euro!...