Antena Căutare

Romania are 30.000 de functionari pentru colectarea impozitelor, dar ocupa ultimul loc din UE la acest capitol

Un raport al Bancii Mondiale scoate la iveala faptul ca Romania ocupa primul loc in Europa si al doilea la nivel mondial cand vine vorba de numarul de taxe pe care o companie trebuie sa le achite statului in decurs de un an. Acelasi raport plaseaza Romania pe ultimul loc din UE in privinta colectarii taxelor si impozitelor. Toate acestea se petrec in conditiile in care tara noastra are nu mai putin de patru institutii de control fiscal si economic, in care lucreaza 30.000 de oameni. In plus, o a cincea institutie de acest fel este pe cale sa se infiinteze.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Garda Financiara, Politia Economica si Curtea de Conturi a Romaniei. 30.000 de functionari lucreaza, in total, in aceste institutii, iar atributiilor lor se refera strict la tot ceea ce inseamna controlul fiscal si procesarea acestuia, se arata pe site-ul cursdeguvernare.ro. Un astfel de aparat ar trebui sa asigure fara niciun fel de probleme colectarea taxelor si impozitelor. Un raport al Bancii Mondiale releva, insa, exact opusul.

Potrivit BM, Romania ocupa primul loc in Europa - si al doilea in lume - la numarul de taxe pe care o companie trebuie sa le plateasca statului in decurs de un an. Mai precis, nu mai putin de 113! La polul opus se situeaza Suedia, unde exista numai doua taxe anual.

In ciuda numarului mare de taxe si impozite, Romania se afla, potrivit aceluiasi raport, pe ultimul loc in Uniunea Europeana atunci cand vine vorba de rata de colectare a lor: 32% din PIB, fata de 42% cat e media europeana, sau 55% cat reuseste sa colecteze Suedia.



Desi cele patru institutii de colectare si-au dovedit deja ineficienta, in Ministerul de Finante se pune problema infiintarii unei a cincea structuri de control. Potrivit Gandul, este vorba despre Politia Fiscala, o institutie care ar urma sa controleze bogatia afisata a celor care nu au in spate surse certe si transparente de venituri.

Cei care resimt cel mai puternic presiunea acestor controale sunt patronii de mici afaceri, ale caror activitate este blocata in momentul in care inspectorii cauta cu orice pret ceva de amendat.

Codul Fiscal, modificat a 12-a oara in 2010: revine impozitul de 3% la microintreprinderi... Euro a sarit pragul de 4,3 lei/euro!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x