Antena Căutare

Romania, singura tara din regiune care va ramane in criza si in 2012

Interesul Austriei este deosebit de mare, ca urmare a expunerilor bancilor sale in statele Europei Centrale, de Est si de Sud-Est. Pentru 2011, avansul PIB in cazul tarii noastre este estimat la 1,7%, iar pentru 2012, la 3,9%. Se vor mentine conditiile severe de creditare si nivelurile modeste ale investitiilor straine directe. Niciunul dintre statele analizate nu va putea depasi performantele Poloniei, a carei economie va creste in 2012 cu 4,4%.

Romania este creditata de Banca Nationala a Austriei cu foarte putine sanse in a recupera contractia economica inregistra­ta pe parcursul ultimilor doi ani. Analistii institutiei arata ca, in 2012, tara noastra va fi singura dintre cele sapte state ale regiunii care nu va reveni la nivelurile anterioare crizei.

De altfel, in 2010, tot Romania a contribuit semni­ficativ la rata scazuta de crestere din zona, iar in 2011 va experimenta, tot aproape singular, o contributie negativa a exporturilor la avansul PIB.

Fara sa debordeze de pesimism si fara excese terminologice, adica intr-un mod echilibrat si echidistant, ultima analiza macroeconomica realizata de Banca Nationala a Austriei (OeNB) pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est (ECESE) trimite Romania exact pe locul pe care-l ocupa in mod real intre cele sapte economii ale regiunii. Cu alte cuvinte, concluziile, cuprinse in ceea ce se numeste ,,Focus pe integrarea eco­nomica europeana, trim. II 2011", nu sunt deloc magulitoare pentru tara noastra. Statele supuse cercetarii sunt Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania, Croatia si Rusia.

Pe de alta parte, trebuie precizat ca interesul Austriei pentru regiune este deosebit de mare, ca urmare a expunerilor bancilor sale, precum Erste, Raiffeisen sau Volksbank, in tarile ECESE.

In 2010 am tras in jos media din ECESE

Documentul arata ca, pe parcursul anului trecut, persistenta contractiei din tara noastra a tras in jos cresterea economica medie a regiunii la numai 2%.

,,In timp ce cresterea a fost sustinuta de expansiune brusca a activitatii economice in Polonia si Republica Ceha, ea a fost atenuata de o crestere slaba, dar pozitiva in Ungaria si Bulgaria, si de o contractie in termeni reali persistenta in Romania", se arata in analiza OeNB.

Tot articolul, in Financiarul

BAM Londra: Oferta Petrom va atrage fonduri de investitii specializate... Se scumpesc alimentele din cauza vremii si a lipsei unei politici agricole!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x