Antena Căutare

Romania, statul din estul Europei cel mai vulnerabil la risc

Tara noastra este expusa la eventuale socuri externe din cauza deficitului bugetar ridicat si a productivitatii scazute. In cazul in care criza din Grecia, Portugalia si Irlanda ar afecta grav Europa de Est, Romania ar putea fi printre primele lovite de o noua recesiune.

Dupa plecarea misiunii Fondului Monetar International, autoritatile ro­mane s-au aratat deosebit de opti­mis­te, spunand ca „suntem pe dru­mul cel bun".

In schimb, din cel mai recent raport al FMI privind situatia econo­mica din Europa reiese ca Romania este tara cea mai vulne­rabila dintre statele estice. In documentul respectiv sunt analizate toate sectoarele econo­miei, de la industrie, banci, creditare la mecanismele de stabilizare econo­mica si politici fiscale.

In majoritatea cazurilor, tara noastra este trecuta de expertii FMI la capitolul „exceptii" negative.

Inflatia, in continuare o problema

Cand se vorbeste de inflatia din tarile emergente acestia arata ca ,,inflatia depaseste tintele asumate in mai multe state" ca, de pilda, Albania, Belarus, Moldova, Polonia, Serbia, Ru­sia, dar si Romania. Totodata, in cazul Roma­niei, Fondul estimeaza pentru 2011 si 2012 o inflatie in decembrie de 6,1%, respectiv 3,4%.

Expertii sunt de parere ca „in Romania cresterea impo­zitelor indi­recte, precum TVA, explica o mare parte din majorarea preturilor". Din raport mai aflam ca in tarile emergente „cererea de credite a gospodariilor populatiei este, de ase­menea, in crestere, chiar daca nu si in Romania".

Deficitul fiscal si productivitatea, la niveluri critice

Romania este aratata cu degetul si la capitolul deficit fiscal, foarte ridicat in opinia Fondului, care face ca economia sa fie foarte vulnerabila.

In plus, documentul trage un semnal de alarma si la capitolul productivitate, al carei nivel este printre cele mai scazute din aceasta parte a Europei.

Tot de aici mai aflam ca exista riscul ca si crizele financiare din Grecia, Irlanda si Portugalia sa se extinda in Europa de Est, iar datoria publica sa creasca in doua treimi dintre statele Europei de Est. In acest sens, „defi­citele bugetare mari arata ca sunt vulnerabilitati in Romania, Letonia, Lituania si Polonia".

Ingrijorator este faptul ca raportul mai releva ca, din punct de vedere fiscal, situatia din Europa de Est poate d­e­genera mai rau decat statele emer­gente din Asia si America Latina.

Tot articolul, in Financiarul

„Capsunarii“ si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent... Gafa Guvern-FMI: Companie privata inclusa pe lista societatilor cu pierderi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x