Dupa plecarea misiunii Fondului Monetar International, autoritatile romane s-au aratat deosebit de optimiste, spunand ca „suntem pe drumul cel bun".
In schimb, din cel mai recent raport al FMI privind situatia economica din Europa reiese ca Romania este tara cea mai vulnerabila dintre statele estice. In documentul respectiv sunt analizate toate sectoarele economiei, de la industrie, banci, creditare la mecanismele de stabilizare economica si politici fiscale.
In majoritatea cazurilor, tara noastra este trecuta de expertii FMI la capitolul „exceptii" negative.
Inflatia, in continuare o problema
Cand se vorbeste de inflatia din tarile emergente acestia arata ca ,,inflatia depaseste tintele asumate in mai multe state" ca, de pilda, Albania, Belarus, Moldova, Polonia, Serbia, Rusia, dar si Romania. Totodata, in cazul Romaniei, Fondul estimeaza pentru 2011 si 2012 o inflatie in decembrie de 6,1%, respectiv 3,4%.
Expertii sunt de parere ca „in Romania cresterea impozitelor indirecte, precum TVA, explica o mare parte din majorarea preturilor". Din raport mai aflam ca in tarile emergente „cererea de credite a gospodariilor populatiei este, de asemenea, in crestere, chiar daca nu si in Romania".
Deficitul fiscal si productivitatea, la niveluri critice
Romania este aratata cu degetul si la capitolul deficit fiscal, foarte ridicat in opinia Fondului, care face ca economia sa fie foarte vulnerabila.
In plus, documentul trage un semnal de alarma si la capitolul productivitate, al carei nivel este printre cele mai scazute din aceasta parte a Europei.
Tot de aici mai aflam ca exista riscul ca si crizele financiare din Grecia, Irlanda si Portugalia sa se extinda in Europa de Est, iar datoria publica sa creasca in doua treimi dintre statele Europei de Est. In acest sens, „deficitele bugetare mari arata ca sunt vulnerabilitati in Romania, Letonia, Lituania si Polonia".
Ingrijorator este faptul ca raportul mai releva ca, din punct de vedere fiscal, situatia din Europa de Est poate degenera mai rau decat statele emergente din Asia si America Latina.
Tot articolul, in Financiarul
„Capsunarii“ si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent... Gafa Guvern-FMI: Companie privata inclusa pe lista societatilor cu pierderi...