El a adaugat ca an de an, incepand din 2005, cheltuielile salariale in sectorul public au crescut de la 8% din PIB in 2005 la 8,1% din PIB in 2006, 8,9% din PIB in 2007 si 9,5% din PIB in 2008, iar pentru anul in curs sunt estimate sa scada la 8,2% din PIB.
Aceste cresteri salariale au fost dublate si de marirea numarului de salariati in sistemul public, iar aceste masuri trebuie obligatoriu corectate, intrucat ponderea cheltuielilor privind salarizarea era mai mare decat cea a veniturilor. Lybek a precizat ca veniturile din Romania reprezinta aproximativ 30% din PIB, fata de 48%-50% in alte tari.
Problema este ca revenirea economica in Europa este destul de lenta, iar acest lucru s-a reflectat asupra ocuparii fortei de munca. El a adaugat ca unele tari s-au descurcat mai bine, dar pentru redresare trebuie realizate niste echilibre fiscale.
Romania a simtit acut efectele crizei, pentru ca deficitul a crescut rapid, ajungand la 8,8% din PIB, in timp ce Bulgaria in aceeasi perioada inregistra un excedent bugetar, a mai declarat Lybek.
Citeste continuarea pe jurnalul.ro
Leul a inregistrat azi minimul ultimelor 5 saptamani... PIB-ul a crescut cu 0,3% fata de ianuarie-martie, dar este mai mic fata de aceeasi perioada din 2009...