Sistemul public de pensii din România va începe să resimtă criza demografică prin care trecem, iar acest lucru se va resimți în următorii ani, atunci când generația decrețeilor se va pensiona.
Prima mare problemă a sistemului național de pensii se va resimți în perioada 2027-2031, odată cu pensionarea generației decrețeilor, din cauza din cauza scăderii populației, provocată de sportul negativ și de migrație, potrivit Mediafax.
Conform rezultatelor studiului „Declinul populaţiei, accentuarea îmbătrânirii demografice”, realizat de academicianul Vasile Gheţău şi prezentat vineri de CFA România, „Vom avea un «şoc» de creştere a numărului de pensionari asupra sistemului public de pensii, undeva în 2027-2028 până în 2031”, a evidenţiat Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, cel care a prezentat studiu, conform stiripesurse.ro.
În studiul realizat de Vasile Gheţău se menționează că, în 2050, numărul de locuitori din România va ajunge la 16,175 de milioane faţă de 19,7 milioane în 2016, scădere provocată doar de cauze naturale - sporul natural negativ, conform studiului citat. Mai mult, ONU estimează că populaţia României va scădea, în 2050, până la 15,694 de milioane, incluzând o migraţie de 425.000 de români, anual.
„În ultimii ani, noi am avut o migraţie de peste 100.000 de oameni, pe an. Aceste date sunt, totuşi, optimiste”, a remarcat Codîrlaşu.
Îmbătrânirea populației este demonstrată de evoluția numărului de pensionării din ultimii zece ani: „Numărul de pensionări creşte pe măsură ce populaţia României se reduce. Dacă, în 2015, raportul de dependenţă era de 28%, creşte la peste 50%. Acest factor va pune presiune foarte mare pe sistemul public de pensii”, a subliniat Codîrlașu, conform stiripesurse.ro
BNR Curs valutar 26 octombrie. Cât se scumpesc iar euro și dolar... Statul va garanta împrumuturi de pâna la 200.000 de dolari! Iată ce condiții trebuie să îndeplinești...