In 2010, Executivul a adoptat masuri dure considerand ca astfel va echilibra bugetul de stat si va majora veniturile, iar in acelasi timp sa reduca cheltuielile.
Aceste decizii au adancit si mai mult recesiunea in Romania, chiar daca unii analisti au considerat ca austeritatea actuala va conduce la crestere pe termen mediu.
In schimb, economistii ofera o perspectiva incerta asupra revenirii economiei, nominalizand aceleasi sectoare din ultimii doi ani pentru depasirea crizei - exporturile si atragerea de fonduri europene.
Scaderea numarului de bugetari
Scrisoarea catre FMI prevede in primul rand reducerea numarului de angajati din sectorul public in 2011. Pe de alta parte, impozitarea fortei de munca, capitol la care Romania se afla printre primele 20 de tari din lume, va fi luata in calcul doar in cazul in care economia isi va reveni pentru a se crea suficient spatiu fiscal.
„In aceasta scrisoare de intentie nu exista un numar prestabilit al disponibilizarilor din sectorul public, insa va fi continuata politica de angajare a unei persoane la sapte care pleaca din sistemul bugetar. De asemenea, vor fi finalizate procedurile de restructurare si eficientizare deja incepute", a precizat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al guvernului.
Tot articolul, in Financiarul
Studiu: Peste 100 de orase americane ar putea intra in faliment in 2011... Ialomitianu: Sustinem o “taxa de solidaritate” asupra averilor mari. Nu si asupra conturilor bancare...