Contractul de furnizare a apei se deruleaza in baza acordului incheiat de Guvernele Romaniei si Ungariei privind colaborarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor de frontiera, semnat la Budapesta, la data de 15 septembrie 2003. Inspectorul sef al filialei aradene a ANIF a explicat ca in temeiul acestui contract care se reinoieste anual, incheiat intre ANIF si firma Menesbirtok ZRt (Domeniile Hergheliei de Cai) Mezohegyes din Ungaria, partea romana se obliga sa pompeze anual o cantitate de cel putin 1,7 milioane metri cubi de apa din Mures, conform solicitarilor facute de partea maghiara, care urmeaza sa plateasca catre partea romana suma de 25,96 euro pentru 1.000 metri cubi de apa. In cazul in care partea maghiara va solicita mai multa apa, va plati cate 25,11 euro pentru 1.000 metri cubi pentru un volum de apa cuprins intre 1,7 si 1,9 milioane metri cubi, respectiv 24,26 euro pentru cantitati ce depasesc 1,9 milioane metri cubi.
"Conform contractului, beneficiarul maghiar se obliga sa plateasca partii romane suma de 44.132 euro, suma pe care o plateste chiar daca volumul de apa solicitat este mai mic decat cel prevazut in contract. In general insa, cantitatea de apa pompata anual spre Ungaria depaseste cantitatea prevazuta in contract, apropiindu-se de dublul acesteia", a mai spus inspectorul ANIF..
Livrarea de apa din Mures in Ungaria, printr-un sistem de canale avand albiile si taluzurile acoperite cu dale, sub care se afla folie impermeabila, a inceput inca din anul 1889, beneficiari fiind o fabrica de zahar si o alta de prelucrare a canepii, situate in orasul Mezohegyes, exportul de apa catre aceste doua unitati de productie incetand in anul 1996. Din anul 1986 s-a inceput livrarea de apa si catre firma Menesbirtok ZRt, timp de zece ani livrarile de apa derulandu-se in paralel.