Antena Căutare

SPECIAL: Statul s-a trezit dator vandut. 21 miliarde de euro cereri de despagubire pentru imobilele confiscate de comunisti

21 miliarde de euro cereri de despagubire pentru imobilele confiscate de comunisti. Fondul Proprietatea este o gluma. Fostii proprietari ale caror imobile au fost preluate abuziv de regimul comunist solicita despagubiri totale de 21 miliarde de euro, conform ultimei estimari realizate de Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).






Opinia lui Serbanescu este impartasita si de Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA). "Fondul Proprietatea a fost o abordare gresita din start, nici nu trebuia sa existe. Ungaria a acordat 200.000 de euro, iar restul in titluri de stat. Dar nici titlurile de stat nu sunt o solutie pentru Romania, deoarece statul ar acumula datorii foarte mari. Asta este, avem o tara de despagubiri. Ma indoiesc ca ar fi avut bunuri in valoare de 21 de miliarde inainte de nationalizare. Dupa parerea mea, FP nu trebuia sa existe. Acum practic e o companie privata ce poate sa dea si faliment", spune Voinea.

O rezolvare va trebui gasita insa si inca destul de rapid. La 12 octombrie, CEDO a decis ca statul roman va fi obligat ca in maximum 18 luni sa schimbe legislatia privind despagubirile acordate in cazul imobilelor nationalizate, dupa ce judecatorii Curtii au stabilit ca modul in care sunt in prezent despagubiti fostii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate. Instanta de la Strasbourg a decis in cele doua cauze-pilot privind retrocedarile imobilelor nationalizate - Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon - ca statul roman a incalcat articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de instanta, si a obligat autoritatile ca in termen de 18 luni sa ia "masuri concrete pentru a asigura respectarea articolelor 6 si 1 din Conventie". Curtea recomanda de urgenta "proceduri simplificate si eficiente, bazate pe masuri legislative si pe o practica judiciara si administrativa coerenta, care sa mentina echilibrul intereselor aflate in joc".

Statul are o mare problema in acest moment, deoarece a acordat despagubiri la peste 4.000 de actionari in valoare totala de circa 2 miliarde de euro. Structura actionariatului la 22 septembrie, prezentata pe site-ul institutiei, arata ca statul a ajuns minoritar, Ministerul Finantelor avand acum 44,71% din actiuni, in vreme ce persoanele juridice aconteaza 16,13%, iar persoanele fizice alti 39,15%. Ceea ce inseamna ca statul mai poate acorda despagubiri de circa 2 miliarde de euro, o zecime din cererile pentru despagubiri. Initial, cand ministru al Economiei si Finantelor era Varujan Vosganian, despagubirile in sume mai mari de 500.000 de euro se faceau automat in actiuni. Cum a venit criza, statul a ramas fara bani. Asa ca din vara acestui an, prin Ordonanta de Urgenta 62/30 iunie 2010, inclusiv plata despagubirilor sub jumatate de milion de dolari se face automat in actiuni la FP in viitorii doi ani.

citeste articolul complet pe Jurnalul.ro

Bancile arunca riscul la clienti... INS: Economia a scazut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de aprilie-iunie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x