1. Va gasi zona euro surse de finantare pentru nevoile sale masive?
Analistii estimeaza ca necesarul de finantare al statelor membre ale zonei euro insumeaza, doar pentru primul trimestru din 2012, aproximativ 217 miliarde de euro, un nivel care nu ia in calcul si titlurilor de trezorerie (imprumuturi pe termen scurt)
Februarie si martie vor fi luni decisive pentru guvernul italian al lui Mario Monti, care va trebuie sa adune aproape 80 de miliarde de euro.
Situatia este serios complicata de faptul ca „bancile si investitorii nu prea mai cumpara datorii suverane din zona euro, cu exceptia celor din cateva tari", avertizeaza economistul sef al bancii Natixis, Patrick Artus.
In acelasi timp, datoria suverana care va fi emisa de acum inainte va trebui sa devina foarte atractiva. Cum? Analistii recomanda ca aceasta sa poarte garantii sub forma activelor publice sau a veniturilor fscale.
2. Va trebui facuta o noua renegociere a datoriei Greciei?
Probabil, spun analistii. Reducerea cu 50% a datoriei Greciei de catre investitorii privati nu a entuziasmat creditorii deja extrem de ingrijorati. Negocierile sunt intarziate, desi acordul trebuie incheiat pana la jumatatea lunii ianuarie. Obiectivul: reducerea cu 103 miliarde de euro a datoriei Greciei ce apartine sectorului privat si scaderea la 120% din PIB a datoriei publice totale a tarii.
Dar consecintele derivei bugetare (deficitul public ar putea atinge 10% din PIB in 2011) si recesiunea (estimata la -3% din PIB in 2012) ar putea impune o majorare a ratei de redcere a datoriei pentru a mentine nivelul celei totale la 120% din PIB.
Potrivit site-ului Euro2day.gr, Germania se pare ca analizeaza o scadere cu 75%, in valoare nominala, a datoriei Atenei detinute de sectorul privat
3. Va putea Marea Britanie sa se protejeze de furtuna datoriilor?
Datorita Jocurilor Olimpice si Jubileului Reginei care marcheaza 60 de ani de domnie, 2012 este un an in care ochii intregii lumi vor fi intorsi catre Londra, dupa cum a aratat, dealtfel, si premierul David Cameron in discursul sau de la inceputul anului.
Aceste doua evenimente reprezinta si motivele pentru care titlurile de stat britanice ar putea sa-si mentina ratingul AAA. Insa nimic nu este pana la urma sigur.
Intr-o analiza publicata recent de Financial Times, se arata ca „furtuna obligatiunilor de stat" ar putea traversa Marea Manecii. In plus, agentiile de rating Fitch si Moody's au semnalat deja ca triplul A al Marii Britanii este vulnerabil.
Ultimele cifre, aferente lunii noiembrie, arata ca deficitul a scazut pentru a treia luna consecutiv. Dar, dupa discursul sefului Trezoreriei tinut in toamna trecuta, obiectivul de revenire la un echilibru al finantelor publice s-a mutat inapoi cu cativa ani.
Cresterea economica pentru 2012 a fost redusa la 0,7% din PIB, de la prognoza anterioara de 2,5%, criza si austeritatea spunandu-si cuvantul. Cu toate acestea, Regatul Unit este suveran in a-si imprima propria sa moneda, un fapt care elimina riscul de neplata.
4. Poate conta Barack Obama pe crestere economica?
Posibil, dar este departe de a fi o garantie. Cota de popularitate de care se bucura presedintele SUA, Barack Obama, reflecta de fapt incertitudinile persistente asupra revenirii economiei americane. Plasata intre 46,8% - 49%, dupa ultimele sondaje, cota de popularitate a presedintelui Barack Obama ramane inferioara, cu 10 luni inainte de alegeri, aproape tuturor predecesorilor sai, cu exceptia lui Gerarld Ford.
Cu o rata a somajului de 8,6 % in noiembrie si cu o inflatie de 3,4%, revenirea economiei americane are inca nevoie de dovezi in acest an.
Desigur, dupa ultimele indicii, exista unele miscari pozitive pe frontul consumului si al productiei industriale. In plus, economistii estimeaza ca sansele de recidiva sunt in scadere, cu 25%, dar cresterea economica nu va depasi 2,3% in 2012, fata de 1,7% in 2011. Aceste cifre sunt insa insuficiente pentru a determina o reducere semnificativa a somajului.
Echipa lui Barack Obama estimeaza o reducere a somajului la 8% pana in noiembrie, insa Rezerva Federala (banca centrala a SUA) mizeaza pe o rata de 8,5% pana la sfarsitul acestui an.
5. Previzibila contestare a scrutinului prezidential din Rusia risca sa descurajeze investitorii?
Manifestarile indreptate impotriva fraudelor in alegerile legislative de la inceputul lunii decembrie i-au surprins inclusiv pe rusi, la fel cum intr-o maniera fara precedent, Vladimir Putin a fost huiduit de populatie in timpul unei reuniuni sportive.
Analistii sunt de parere ca miscarea contestatara este in acest moment suficient de puternica pentru a afecta scenariul Kremlinului, bazat pe o alegere fara probleme a lui Putin, in data de 4 martie, cu 65% din voturi.
Puternicul lider politic ar putea avea sanse sa fie ales din primul tur de scutin. Insa, la fel de probabil, alegerile ar putea fi urmate de saptamani pline de contestatii impotriva trucarii urnelor de vot.
Iar o agitatie de asemenea natura este, in opinia analistilor, un motiv de reflectie atat pentru investitorii locali, cat si pentru cei straini, care deja sunt ingrijorati de lipsa protectiei proprietatilor. Aceste incertitudini sunt demonstrate de iesirile puternice de capital, care au insumat anul trecut 52 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, este putin probabil ca Vladimir Putin va fi obligat sa demisioneze. Dupa o primavara agitata in 2012, este posibil ca asupra tarii sa se instaureze un climat calm de afaceri, Rusia fiind creditat cu o crestere economica de 4%, datorita statutului sau de lider mondial in productia de hidrocarburi si de intrarea sa in Organizatia Mondiala a Comertului.
Citeste mai multe pe Fin.ro
Foto: onemansblog.com