Uneori suntem tentați să renunțăm la planurile noastre, însă avem câteva motive cu ajutorul cărora îți vom arăta de ce renunțarea nu este o idee bună.
Se spune că cele mai bune datorii sunt cele care nu există, iar datoriile trebuie evitate. În fiecare zi auzi vorbindu-se despre datoriile publice, despre consumerismul fără acoperire și despre datornicii care nu reușesc să-și achite datoriile către bănci sau către stat.
Cu toate acestea, datoriile sunt motorul dezvoltării afacerilor și chiar plasa de siguranță personală de care fiecare dintre noi ar putea avea nevoie la un moment dat.
Iată care sunt cele 3 motive pentru care uneori este mai bine să împrumuți bani decât să renunți la planurile tale:
1. Datoria este mai puțin costisitoare decât renunțarea
Atunci când ai o mică afacere sau când vrei să te lansezi în lumea freelancing-ului, datoriile sunt mai puțin costisitoare decât renunțarea la planurile tale. Fiecare acțiune întreprinzătoare ajunge, la un moment dat, într-un moment critic în care ai nevoie de mai mulți bani pentru a-i reinvesti, iar de cele mai multe ori nu îi ai la dispoziție. În acel moment ai două opțiuni: fie renunți la visul tău, fie împrumuți suma de bani de care ai nevoie și crești substanțial șansele de a avea succes și de a trăi, apoi, întreaga viață muncind din pasiune. Dacă arunci un ochi aici vei vedea cât de ușor este să faci rost de o sumă considerabilă de bani care să-ți permită să mergi mai departe. Depinde doar de tine cum manageriezi o perioadă de criză și cât de hotărât ești să-ți duci planurile până la capăt.
2. Datoria poate fi mai ieftină decât câștigurile
Sa presupunem că ți-ai deschis un mic magazin online și trebuie să cumperi produse pe care să le oferi spre vânzare, însă nu ai la dispoziție banii necesari. Să presupunem, totodată, că primul inventar costă 5.000 de euro, însă vei putea obține pentru produsele respective peste 15.000 de euro. Merită să împrumuți cei 5.000 de euro pentru a demara această mică afacere, chiar dacă dobânda este de 20%? Vei plăti în plus 1.000 de euro, însă vei câștiga 9.000 de euro. Simplele calcule matematice ne scot întotdeauna din încurcătură. Dacă te întâlnești cu o oportunitate, datoria reprezintă, de cele mai multe ori, cea mai bună soluție.
3. Datoria încurajează disciplina
Datoria vine la pachet cu mult mai multă disciplină din partea investitorului datornic, iar această disciplină devine foarte utilă pe termen lung și ajută la fondarea unei afaceri sănătoase, în care optimizarea costurilor este esențială. Deși nu vei împrumuta niciodată bani cu scopul de a te disciplina, aceasta devine o latură pozitivă a unei astfel de acțiuni.
Foto: shutterstock.com/Andrei Mayatnik