Antena Căutare

UE: Penalizari sporite pentru statele in care deficitul bugetar depaseste limitele admise

Uniunea Europeana va intari mecanismul de penalizare a statelor membre care lasa deficitul bugetar sa creasca peste limitele admise. Un acord in acest sens a fost convenit, in Polonia, la o intalnire a ministrilor de finante din statele Uniunii.Pactul de stabilitate adoptat la introducerea monedei euro prevede, si acum, amenzi consistente pentru cresterea deficitului bugetar peste trei la suta din produsul intern brut. Dar procedura de sanctionare este complicata si, pana acum, statele cu deficit excesiv au reusit sa scape nepedepsite.

In viitor, sanctiunile vor putea fi impuse chiar daca deficitul este mai mic de trei la suta, dar se apropie rapid de aceasta limita. Aprobarea noilor reguli arata ca statele Uniunii sunt gata sa cedeze in mai mare masura suveranitatea economica, pentru a reda incredere investitorilor pe fondul actualei crize.

Ministrii nu au ajuns, insa, la consens asupra obiectivului principal al reuniunii de la Wrotlaw: noul credit de 160 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei de la faliment. Imprumutul este blocat de Finlanda, care solicita garantii in schimbul contributiei sale.

Decizia a fost amanata pentru luna viitoare. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, invitat in mod exceptional la reuniune, i-a indemnat pe europeni sa sporeasca fondul de ajutor pentru tarile amenintate de faliment. Sugestia nu a fost, insa, bine primita, deoarece ar presupune cresterea cheltuielilor bugetare.

Vanzarea Petrom, cea mai proasta afacere facuta de Romania... Ungaria, campioana UE la TVA: 27%!...
Când este vacanța de Paște în 2023. Iată cum poți să-ți planifici programul de sărbători
Sărbătorile se apropie și mulți se întreabă deja când este vacanța de Paște în anul...
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023. Gemenii prind curaj să spună tot ce simt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023 spune că Gemenii nu au deloc nevoie de încurajare pentru a...
Parteneri
Zodii care nu știu să lupte pentru iubirea lor. Află ce spun specialiștii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x