Antena Căutare

UE: Penalizari sporite pentru statele in care deficitul bugetar depaseste limitele admise

Uniunea Europeana va intari mecanismul de penalizare a statelor membre care lasa deficitul bugetar sa creasca peste limitele admise. Un acord in acest sens a fost convenit, in Polonia, la o intalnire a ministrilor de finante din statele Uniunii.



Pactul de stabilitate adoptat la introducerea monedei euro prevede, si acum, amenzi consistente pentru cresterea deficitului bugetar peste trei la suta din produsul intern brut. Dar procedura de sanctionare este complicata si, pana acum, statele cu deficit excesiv au reusit sa scape nepedepsite.

In viitor, sanctiunile vor putea fi impuse chiar daca deficitul este mai mic de trei la suta, dar se apropie rapid de aceasta limita. Aprobarea noilor reguli arata ca statele Uniunii sunt gata sa cedeze in mai mare masura suveranitatea economica, pentru a reda incredere investitorilor pe fondul actualei crize.

Ministrii nu au ajuns, insa, la consens asupra obiectivului principal al reuniunii de la Wrotlaw: noul credit de 160 de miliarde de euro pentru salvarea Greciei de la faliment. Imprumutul este blocat de Finlanda, care solicita garantii in schimbul contributiei sale.

Decizia a fost amanata pentru luna viitoare. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, invitat in mod exceptional la reuniune, i-a indemnat pe europeni sa sporeasca fondul de ajutor pentru tarile amenintate de faliment. Sugestia nu a fost, insa, bine primita, deoarece ar presupune cresterea cheltuielilor bugetare.

Vanzarea Petrom, cea mai proasta afacere facuta de Romania... Ungaria, campioana UE la TVA: 27%!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x