O parte a activităţii de producţie a uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de probleme ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă sâmbătă dimineaţă, a anunţat compania, care ia în calcul posibilitatea ca disfuncţionalităţile să fie consecinţa atacului cibernetic care a avut loc la nivel global.
Constructorul auto ar fi fost afectat de valul de atacuri cibernetice care a lovit vineri zeci de ţări. Compania a anunţat sâmbătă că luat măsuri pentru a preveni extinderea problemelor.
"O parte a activităţii de producţie a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncţionalităţi ale sistemelor informatice şi mai mulţi angajaţi au fost trimişi înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncţionalităţilor care, la o primă vedere, sunt o consecinţă a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii”, se arată în comunicatul companiei.
Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că nu se ştie în prezent ce companii sau instituţii ale statului au fost afectate, în contextul în care legea nu le obligă pe acestea să raporteze aceste incidente. Jianu a subliniat că legislaţia din România trebuie modificată în conformitate cu directiva europeană NIS, privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice. Potrivit directivei, companiile care furnizează servicii esenţiale şi furnizorii de servicii digitale trebuie să se conformeze unor norme care vizează reducerea riscului cibernetic.
”Trebuie modificată legislaţia din România, în conformitate cu directiva NIS. Nu putem să ştim în prezent ce companii sau instituţii au fost afectate, legea nu le obligă să raporteze aceste atacuri. Ele pot cere ajutorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)”, a declarat Jianu, pentru News.ro.
SRI a comunicat pentru News.ro că se ocupă doar de securitatea cibernetică a instituţiilor publice, nu şi de entităţi private.
Un val de atacuri cibernetice a afectat vineri zeci de ţări, părând să exploateze un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA). Atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, care blochează fişierele utilizatorilor cu scopul ca aceştia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin.
Un cercetător în domeniul securităţii cibernetice pare că a descoperit un ”întrerupător al distrugerii” care poate împiedica propagarea ransomware-ului WannaCry - pentru moment -, care a provocat atacuri cibernetice cauzând ravagii la nivel mondial, a declarat acesta sâmbătă pentru AFP.
Sursa: news.ro
Descoperirea ULUITOARE pe teritoriul României. Premierul recunoaște: „E ceva impresionant. De aproape 30 de ani nu s-a m... Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Cum vor crește salariile în funcție de județul în care muncești!...