Antena Căutare

Vanzarea Petrom: Pachetul de actiuni, splitat in doua

Consortiul care intermediaza vanzarea a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a inaintat la finele saptamanii trecute statului roman propunerile pentru vanzarea pachetului de actiuni, ca variante fiind vanzarea intregului pachet in a doua jumatate a lunii iulie, vanzarea intregului pachet in toamna, respectiv splitarea pachetului si vanzarea in doua transe – 80% din pachet in iulie catre investitori institutionali, iar restul in toamna catre micii investitori, au declarat surse de pe piata de capital.

Consultantii inclina spre scenariul in care pachetul de actiuni Petrom va fi splitat in doua transe, din care prima si cea mai mare sa fie vanduta catre investitorii institutionali, a doua optiune a celor care intermediaza tranzactia fiind pentru o amanare a ofertei pentru lunile septembrie - octombrie. Ultimul cuvant il are statul roman, care urmeaza sa ia o decizie in perioada urmatoare.

Splitarea ofertei este considerata totusi cea mai buna solutie, deoarece ar impaca si dorinta statului de a a-si respecta programul anuntat initial, dar si temerile legate de un eventual insucces din cauza concurentei venite atat din partea majorarii de capital recent incheiate de OMV, care a strans o parte din banii disponibili ai fondurilor de investitii, cat si din ofertei secundare de la Alro Slatina (ALR), cu care vanzarea Petrom va concura in principal pentru banii investitorilor de retail.

Consortiul condus de rusii de la Renaissance Capital a trimis recomandarile in privinta ofertei catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care urmeaza sa le analizeze impreuna cu comisia de vanzare, un raspuns fiind asteptat, cel mai probabil, pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Reprezentantii statului nu au raspuns pana la publicarea acestui articol la intrebarile adresate pe marginea ofertei Petrom.

Articolul continuă după reclamă

Vanzarea pachetului de actiuni Petrom este cea mai mare tranzactie de acest gen din istoria Bursei de la Bucuresti, fiind estimata la o valoare de peste 500 milioane de euro.

Pretul la care vor fi vandute actiunile constituie insa principala problema in derularea ofertei, in conditiile in care statul incearca sa obtina un pret cat mai ridicat, chiar premierul Emil Boc declarand ca pe acest pachet vrea sa obtina mai mult decat s-a obtinut in 2004, la privatizarea companiei.

Atunci, austriecii platisera 670 milioane de euro pentru 33% din actiunile Petrom si mai derulasera o majorare de capital de 830 milioane de euro, pentru a-si mari participatia la 51%. Brokerii si bancherii de investitii spun insa ca pentru a atrage investitorii actiunile Petrom trebuie sa fie vandute cu un discount fata de pretul actual de la Bursa, care evalueaza pachetul de 9,84% sub 520 milioane de euro.

O indicatie asupra pretentiilor investitorilor a oferit-o recent incheiata majorare de capital de la OMV, grupul austriac strangand cu 175 milioane de euro mai putin decat planuise, dupa ce a trebuit sa ofere investitorilor un discount semnificativ fata de pretul maxim anuntat initial, pentru ca acestia sa subscrie toate actiunile oferite. OMV a strans in final 725 milioane de euro fata de 900 milioane de euro, suma maxima planificata.

Dincolo de faptul ca a fost considerate un barometru asupra perceptiei de risc a investitorilor din aceasta perioada, majorarea de capital de la OMV este perceputa ca o amenintare pentru oferta Petrom, in conditiile in care s-a adresat aceluiasi tip de investitori care ar cumpara si actiunile companiei romanesti.

De remarcat ca in pregatirea ofertei OMV au fost implicate 10 dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, coordonatorii operatiunii fiind BofA Merrill Lynch, Barclays Capital, Deutsche Bank, J.P. Morgan si UniCredit. Acestia au fost asistati de BNP Paribas, Credit Agricole CIB, Erste Group Bank , Raiffeisen Centrobank si Societe Generale.

Tranzactia Petrom este coordonata de banca de investitii rusa Renaissance Capital, alaturi de societatile de brokeraj locale EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

Rusii de la Renaissance Capital nu s-au aratat in trecut speriati de concurenta ofertei OMV, ceea ce i-a facut pe unii dintre brokerii locali sa afirme ca probabil acestia se bazeaza pe propria masa de clienti, in conditiile in care banca de investitii are o prezenta puternica in zone neacoperite foarte bine de gigantii financiari ai lumii. Operatiunile Renaissance se concentreaza pe pietele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Africa si Asia.

In acelasi timp, o amenintare puternica pentru oferta Petrom va veni, de aceasta data pe segmentul investitorilor de retail, din partea tranzactiei prin care grupul Vimetco va vinde 21% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), operatiune care este asteptata sa se deruleze tot in luna iulie.

Oferta Alro urmeaza sa aiba la randul ei un pachet rezervat catre investitorii de retail, iar in acest caz actiunile ar putea oferi un discount mai atractiv decat titlurile Petrom, neexistand presiunea pe care statul roman o pune pentru a obtine un pret cat mai ridicat.

Un alt avantaj al ofertei Alro ar putea fi faptul ca societatea a distribuit de-a lungul timpului in mod constant dividende, in timp ce in cazul Petrom au fost ani in care compania a preferat sa tina banii pentru a-si finanta investitiile.

Perioada in care sunt asteptate cele doua oferte de actiuni romanesti este considerata de brokeri ca fiind departe de a fi una fericita, in conditiile in care vara este de regula o perioada slaba pentru pietele de actiuni.

La aceasta situatie se adauga si problemele privind datoriile statelor din Europa, care ar putea afecta monedele nationale, ceea ce ii determina pe investitori sa ia in calcul si riscul valutar in momentul cand vor cumpara actiuni romanesti.

O amanare insa pentru toamna nu ar rezolva neaparat lucrurile, deoarece perspectivele s-ar putea inrautati chiar mai mult pana atunci. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ieri ca daca Congresul nu va ridica plafonul datoriei publice, situatia datoriilor SUA ar putea trimite lumea intr-o noua criza.

Datoria publica americana a atins plafonul maxim in luna mai, de 14.300 miliarde de dolari, iar Trezoreria SUA a luat o serie de masuri exceptionale pentru a putea sa emita in continuare obligatiuni fara sa creasca datoriile statului.

Daca insa situatia nu se va rezolva pana la inceputul lunii august, Statele Unite vor intra in incapacitate de plata a anumitor obligatiuni care ajung la maturitate.

Sursa: Antena3

Rusii vor sa incheie vanzarea Alro "la mustata" fata de oferta Petrom... Leul continua sa se deprecieze. Vezi cursul BNR!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x