El a declarat ca vrea sa prezinte punctul de vedere al Uniunii Social Liberale cu privire la cifrele care arata evolutia economica ale Romaniei, adaugand ca vrea sa prezinte 'cifre si date concrete', pe care Guvernul, chiar daca le detine, nu le poate mentiona.
Presedintele PSD a punctat faptul ca cifrele cu privire la situatia economica a Romaniei, prezentate de presedinte si de premier sunt 'super-optimiste si super-nerealiste'.
"Vizavi de obligatiile prevazute si asumate de Guvernul Romaniei in noul acord cu FMI, principalul pilon se refera la reducerea deficitului bugetar. Vreau sa precizez de la inceput, ca Romania si-a atins tinta de deficit bugetar, 6,5% din PIB in 2010, in mod nereal. In practica, arieratele Guvernului Romaniei, datoriile Guvernului catre firmele private au trecut de cifra de 1,6 miliarde. Daca acestea ar fi fost platite sau daca ar fi fost consemnate ca deficit, practic, nici in 2010 Romania nu-si indeplinea tinta stabilita cu FMI si ar fi fost, totusi, o situatie mai buna pentru firmele private", a explicat liderul social-democrat.
El sustine ca Executivul a vorbit tot timpul despre masurile de austeritate din sectorul bugetar, dar datoriile pe care continua sa nu le plateasca firmelor private - "cele care ar trebui sa miste motorul economiei'" - afecteaza performantele economice.
"Primul actor necinstit in economia romaneasca este, din pacate, Guvernul, este cel care nu-si plateste datoriile catre privati, este cel care nu plateste penalitati atunci cand intarzie, dar in schimb ia de fiecare data, la timp, cu penalitati, cu metode din ce in ce mai dure de la privati, toate taxele si impozitele care i se cuvin", a adaugat Ponta.
El sustine ca pentru a vorbi despre o relansare economica, primul lucru pe care Guvernul ar trebui sa-l faca este plata arieratelor catre firmele private.
"Vreau sa precizez ca tinta de 4,4% de deficit din PIB pentru 2011 si tinta de 3% pentru 2012, asa cum a fost convenita cu FMI, este de o amploare deosebita. Daca Guvernul este atat de optimist ca va reusi sa reduca acest deficit cu mult mai mult decat a facut-o in doi ani si in acelasi timp sa aiba crestere economica, sunt doua notiuni care, din pacate, sunt contradictorii si cel putin una dintre ele se va dovedi neadevarata", a conchis presedintele PSD.
Potrivit acestuia, faptul ca nu au fost platite arieratele reprezinta trecerea greutatii crizei economice de pe umerii Guvernului, pe cei ai firmelor private.
sursa:Jurnalul.ro