Antena Căutare

Violeta Alexandru spune că muncitorii din Sri Lanka au oferte de la şase angajatori şi trebuie să ia o decizie: M-am implicat în această speţă, dar caut o soluţie instituţională

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că muncitorii din Sri Lanka au primit oferte de muncă de la şase angajatori şi ei trebuie să decidă unde vor să lucreze. "M-am implicat în această speţă, dar caut o soluţie instituţională", afirmă Alexandru, explicând că trebuie gândit "un mecanism mai eficient în care cererea să se întâlnească cu oferta". "Este prioritatea mea să mă adresez cu un mecanism funcţional românilor noştri, celor ale căror contracte au fost întrerupte în această perioadă, dar şi celor care îşi caută de multă vreme un loc de muncă", spune ministrul.

Violeta Alexandru a afirmat, marţi, că şase firme au oferte de muncă pentru persoanele din Sri Lanka ajunse de la Botoşani la Bucureşti.

Ea a spus că unii angajatori au oferit locuri de muncă pentru toţi cei 36 de muncitori din Sri Lanka, plus cei aflaţi încă în Botoşani, iar alţi angajatori au făcut ofertă pentru un număr mai mic de persoane, astfel că ei trebuie să decidă cum preferă să lucreze.

"Mi se pare foarte important de transmis următorul mesaj: la cererea dânşilor am făcut acest lucru, în sensul în care nu-şi doresc să se repatrieze, ci îşi doresc să rămână în România să muncească (...) E clar că a fost o situaţie de panică din partea dânşilor, gestionată necorespunzător de autorităţile sanitare din Botoşani, care nu au explicat, nu au oferit explicaţii corespunzătoare, ca să poată să evalueze condiţiile de întoarcere în activitate după ce primul caz de COVID a apărut în respectiva unitate", a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai spus că la Botoşani controlul este în desfăşurare.

Articolul continuă după reclamă

Ministrul a menţionat că ofertele sunt din industria echipamentelor de cafea, confecţii, din domeniul sanitar, alimentar, atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

"M-am implicat în această speţă, dar caut o soluţie instituţională. Important este să folosesc funcţia de ministru pentru a gândi un mecanism mai eficient în care cererea să se întâlnească cu oferta. (...) Este prioritatea mea să mă adresez cu un mecanism funcţional românilor noştri, celor ale căror contracte au fost întrerupte în această perioadă, dar şi celor care îşi caută de multă vreme un loc de muncă. Aici, desigur, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă joacă rolul de cadru de prezentare a ofertei şi a cererii, dar în mod evident trebuie să fim mult mai pro-activi. Faptul că ei figurează, cei care sunt interesaţi de un loc de muncă, în bazele de date nu înseamnă că reprezentanţii AJOFM trebuie să asiste pasivi şi să constate că după o anumită perioadă ofertele respective nu sunt vizualizate de nimeni, respectiv există cerere, dar nu există niciun ofertant pentru că nu şi-au pus problema să iasă din birouri, să meargă proactiv şi să promoveze cerere de muncă. Deci aştept o altă abordare, cadru am avea, schema instituţională ar fi (...) e o chestiune de atitudine", a susţinut Violeta Alexandru.

Cei 36 de muncitori din Sri Lanka au ajuns în România în vara anului trecut, lucrând la o firmă de confecţii din Botoşani. După ce nu s-au mai prezentat la serviciu, în condiţiile în care unii angajaţi ai firmei au fost infectaţi cu coronavirus, lor le-au fost desfăcute contractele de muncă, ei ajungând la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii trecute. Ei au fost cazaţi la un hotel de lângă Aeroportul Otopeni, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a mers de mai multe ori pentru a discuta cu ei.

Sursa : news.ro

Leul a scăzut marţi la 4,8415 unităţi pentru un euro... Şeful Cancelariei prim-ministrului: Aproximativ 900 de cereri depuse pentru participarea la campanie de informare a Guve...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 25 iulie 2024. Horoscopul Zilei cu Adina Moraru: O zi ideală pentru activități creative
Super Neatza, 25 iulie 2024. Horoscopul Zilei cu Adina Moraru: O zi ideală pentru activități creative Joi, 25.07.2024, 09:08
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x