Pe 11 septembrie 2001, Statele Unite erau lovite de cele mai sângeroase atentate din istorie. 19 terorişti, membri ai al-Qaeda, au deturnat patru avioane de pasageri pentru a ataca simbolurile economice, militare si politice americane. Două avioane au lovit World Trade Center la New York, unul Pentagonul la Washington, iar cel de-al patrulea viza, probabil, Capitoliul. După intervenţia pasagerilor, ultimul avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Aproape 3.000 de oameni au murit în aceste atacuri.
E varianta oficială pe care o știm cu toții, însă poveștile supraviețuitorilor sunt de-a dreptul cutremurătoare.
‘’Nu puteam să plec din SUA fără să vad locul unde, în urmă cu 13 ani a avut loc cea mai mare tragedie din istorie, chiar în inima New York-ului. Îmi doream să văd cu ochii mei ce a mai rămas din locul unde aproape 3000 de persoane și-au pierdut viața, printre care și cei patru români care au fost tributul plătit de țara noastră în cele mai sângeroase atacuri teroriste din istorie.
Odata ajunsă aici mi-am dat seama ca nu exista povesti despre New York, totul este adevarat. Numai ce făcusem colțul și zăresc una dintre clădirile arse din temelii, ce a mai rămas încă în picioare după doborârea turnurilor gemene. E incredibil faptul că a rămas parcă exact ca în aceeași zi în care au fost stinse flcările. Cu siguranță americanii erau mult prea ocupați cu ridicarea altui turn cu care să se mândrească, mult mai mare decât a văzut America până acum: One World Trade Center, 541,3 metri şi 104 etaje, domină astăzi profilul pe cer al Manhattan-ului fără concurență.
La câtiva pași de impunătoarea clădire descopăr și tabloul ce memorează explicit întâmplările ce au avut loc pe 11 septembrie 2001 cu inscripția ‘’Dedicated to those who feel and to those who carry on. May we never forget’’. Tot acolo întâlnesc și un bărbat la vreo 40 de ani care lustruia continuu taboul și țipa printre lacrimi : ‘’Nu vă pasă, vreți să ascundeți adevărul, am rămas fără familii, iar voi nu ați făcut nimic să-I ajutați’’.
Mi-am dat seama că este unul dintre cei care și-au pierdut pe cineva drag în cumplitul accident, după 13 ani, durerea nu s-a ameliorat, amintirile îi erau încă vii, iar revolta care o arăta pentru americani, el fiind chiar unul dintre ei, era o dilemă pentru mine. Am vrut să aflu mai multe și am intrat în vorbă cu el. Conversația a început cu o întrebare simplă pe care mi-a adresat-o : ‘’Tu știi câte avioane s-au prăbușit pe 11 septembrie?" Îi răspund ce știm cu toții: patru, cele două care au lovit turnurile gemene, cel care a intrat în clădirea Pentagon și ultimul prăbușit lângă Pennsylvania.
Mi-a arătat ‘’cu degetul’’ și celelalte clădiri din zona World Trade Center care au fost distruse sau grav avariate, inclusiv World Trade Center 7, World Trade Center 6, World Trade Center 5, World Trade Center 4, Marriott World Trade Center, complexul World Financial Center și biserica ortodoxă greacă Sfântul Nicolae. Pentru că am știut partial răspunsul am câștigat de la acel bărbat un breloc cu steagul Americii, în semn de admirație pentru că am demonstrat un gest de recunoștință pentru cea mai mare tragedie din istorie. Mi-a spus că sunt una din norocoase , era extrem de indignat de faptul că americanii sunt nepăsători și nu cunosc mai nimic despre atentatul din 11 septembrie.
După mai bine de un deceniu, se pare că unii nu au uitat, încă mai suferă și cer dreptate. Mi-a povestit plângând, în timp ce răsfoia un album cu poze sfâșietoare din ziua incidentului, sute de oameni alergând disperați să-și salveze viețile, familii îngenuncheate,mult fum și pompieri în lupta cu focul. Și-a pierdut familia în momentul în care al doilea turn s-a prăbușit. Soția, împreună cu cei doi copii se aflau la metrou și au fost zdrobiți pur și simplu. Nici în ziua de azi nu au fost găsite trupurile neînsuflețite, iar de atunci bărbatul hoinărește pe străzile cu pricina. Indignat de faptul că nu are nici măcar un loc unde să-și plângă familia, americanul acuză autoritățile Statelor Unite de mușamalizarea adevărului și indiferența cu care aceștia i-au tratat pe cei care nu au murit în faimoasele turnuri, ci în împrejurimi, sau pe oamenii care și-au dat viața ajutând la scoaterea victimelor de sub dărămături.
De ani buni barbatul de culoare spune tuturor oamenilor care vizitează Muzeul Memorial povestea lui tragică și speră că într-o zi cineva îi va face dreptate .
Știam că în locul turnurilor gemene se află două fântâni, dar niciodată nu poți simți cu adevărat semnificația lor până nu le vezi, două bazine mari unde sunt gravate numele celor morti in atentate, ca doua urme uriase ale unor dinti sanatoși scoși cu clestele. Pur și simplu te cutremuri. Atât a mai rămas din impunătoarele Turnuri Gemene de la World Trade Center.''
Citeşte cum a prezentat Antena 1 evenimentele de atunci!
Citeşte povestea falsei eroine!
Citeşte previziunile şocante dinaintea tragediei!
Previziuni şocante despre tragedia de la World Trade Center, în care au pierit 3000 de suflete... ”Femeia care nu a fost acolo”! Iată povestea falsei supraviețuitoare a atentatelor de la 11 Septembrie!...