Căutare Live

A început! S-a rupt în urmă cu puțin timp! Întreaga planetă este amenințată chiar acum!

Oamenii de știință spun că un aisberg de mărimea unui județ din Antarctica s-a rupt și a început să se rotească. Aceștia urmăresc de câțiva evoluția acestuia, iar imaginile din satelit au arătat că situația a început să se înrăutățească.

Despre acest ghețar s-a scris și anul trecut, când acesta s-a rupt și s-a separat de Antarctica. Ghețarul are o suprafață de circa 6400 de kilometri pătrați, ceea ce îl face comparabil cu județe precum Alba, Bacău, Maramureș sau Harghita.

Cercetătorii spuneau anterior că monstrul de gheață s-ar fi blocat pe loc după rupere. „Dar acum aisbergul a început să se balanseze spre nord”, a declarat oceanograful Mark Brandon, care a identificat mișcarea cu ajutorul datelor de temperatură, colectate de satelitul Suomi NPP.

Acesta spune că între 7 și 12 iulie s-a putut observa cum condițiile meteorologice și curenții oceanici au determinat ghețarul să se învârtă în sens invers acelor de ceasornic.

„Bănuiala mea este că A68 va continua să se rotească așa cum o face acum în jurul acelui punct vestic, până când marginea din nord se va ciocni cu fâșia de gheață Larsen C”, mai spune el. Fâșia Larsen C este cea de-a patra fâșie de gheață ca mărime din Antarctica, având o suprafață de aproximativ 52000 kilometri pătrați.

Oceanograful mai precizează că aisbergul are un impuls spectaculos și nu se va opri cu ușurință. Cel mai probabil vom vedea niște ciocniri interesante în câteva luni.

Cercetătorii cred că rotația ar fi fost produsă de temperaturile anormale, înregistrate pe 20 iulie, când vremea a fost cu aproape 20 de grade Celsius mai caldă decât media înregistrată în Marea Weddell și fâșia Larsen C.

Glaciologul și fostul colaborator al Proiectului MIDAS, Martin O’Leary spune că, într-adevăr, o coliziune este posibilă, dar se îndoiește că aceasta va avea un efect masiv asupra aisbergului sau a fâșiei de gheață.

„Wind sind mehr”! Mesajul concertului împotriva rasismului a fost auzit de peste 10.000 de persoane la Chemnitz... Au reapărut CA PRIN MAGIE! Pantofii purtați de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz” au fost găsiți de FBI la 13 ani după ...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri