Antena Căutare

Caz unic în lume! A învins SIDA la 34 de ani fără transplant de măduvă și a dezvoltat anticorpi pentru virus. Care a fost tratamentul minune

Un tânăr purtător al virusului ce provoacă SIDA, aflat în remisie de mai bine de un an, ar putea fi primul pacient adult cunoscut care învinge această boală fără a avea nevoie de un transplant de măduvă osoasă, conform unui anunţ făcut marţi de cercetători, transmite AFP, citat de Agerpres.

Caz unic în lume! A învins SIDA la 34 de ani fără transplant de măduvă și a dezvoltat anticorpi pentru virus. Care a fost tratamentul minune


Acest caz a fost prezentat în cadrul celei de-a 23-a Conferinţe internaţionale HIV/SIDA, ce se desfăşoară pentru prima oară în mediul online (în perioada 6-10 iulie) din cauza COVID-19.


Virusul HIV afectează zeci de milioane de oameni la nivel global


Deşi boala provocată de acest virus, SIDA, nu mai este o condamnare la moarte, pacienţii seropozitivi trebuie să urmeze un tratament pe viaţă.


În ultimii ani, doi bărbaţi - cunoscuţi drept pacienţii "Berlin" şi "Londra" - par să se fi vindecat după ce au suferit câte un transplant de măduvă osoasă cu risc ridicat pentru tratarea cancerului.

Articolul continuă după reclamă


O echipă internaţională de cercetători a anunţat că studiază cazul unui al treilea pacient care nu mai prezintă semne ale infecţiei după ce a primit un tratament diferit.

Pacientul, un brazilian în vârstă de 34 de ani, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a fost diagnosticat cu HIV în 2012. În cadrul studiului, el a primit mai multe medicamente antiretrovirale puternice, printre care maraviroc (comercializat sub denumirea Celsentri) şi dolutegravir (Tivicay).

Cum ar semăna noul coronavirus cu HIV! De când circulă, de fapt, în Italia! Medic italian: „E nevoie de acest tip de medicament!”


Însă, după mai mult de 57 de săptămâni fără niciun tratament anti-HIV, acest pacient a rămas negativ la testul de detectare a anticorpilor anti-HIV.

Ricardo Diaz, expert în maladii infecţioase de la Universitatea din Sao Paulo, a estimat că pacientul poate fi considerat vindecat de SIDA. "Important pentru mine este să am un pacient care s-a aflat sub tratament şi care controlează acum virusul fără tratament", a explicat el pentru AFP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările


Conform ONU, 1,7 milioane de persoane au contactat HIV în cursul anului trecut şi peste 40 de milioane de persoane trăiesc cu acest virus.

Conform doctorului Diaz, modul de tratament aplicat de echipa sa, care necesită însă studii suplimentare, este o cale mai etică de urmat de persoanele grav bolnave cu HIV decât cel al grefei de măduvă osoasă.

Pentru Sharon Lewin, directoarea Institutului Doherty pentru Infecţii şi Imunitate din Melbourne, concluziile lui Ricardo Diaz sunt "foarte interesante", însă necesită o analiză "mai aprofundată".

Ce este SIDA/HIV și cum se manifestă

HIV sau virusul imunodeficientei umane este virusul care provoaca SIDA. HIV ataca sistemul imunitar prin distrugerea celuleor T CD4+ (pozitive), un tip de celule albe ale sangelui, vitale in lupta contra infectiilor. Ca urmare a distrugerii acestor celule, oamenii infectati cu HIV vor fi vulnerabili la infectii, boli si diverse complicatii, potrivit sfatulmedicului.ro

De la momentul infectarii, poate exista o perioada de latenta de 2-4 saptamani pana la aparitia simptomelor bolii. In foarte multe cazuri, aceste manifestari sunt puse pe seama unei raceli comune, mai degraba decat a HIV. Aproximativ 80% dintre pacientii infectati debuteaza cu simptomatologie foarte asemanatoare unei simple raceli. De asemenea, exista cazuri in care perioada de latenta pana la manifestarea bolii a fost de ani de zile.

Printre cele mai frecvent intalnite manifestari specifice, la femeile care au virusul HIV se numara: infectiile vaginale fungice recurente, bolile inflamatorii pelvine in forma severa, vaginita bacteriana, gonoree, chlamidia, tricomoniaza, dar si cresterea riscului de modificari precanceroase la nivelul colului uterin (condiloame genitale sau human papiloma virus), care amplifica probabilitatile dezvoltarii cancerului de col uterin.

FOTO | Proteste violente în Serbia după reimpunerea stării de urgență. Clădirea Parlamentului din Belgrad a fost asaltat... Prima capitală care intră din nou în carantină. Aproape 5 milioane de oameni nu vor mai putea ieși din case decât pentru...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x