Imaginile video, captate de o cameră de supraveghere, au fost publicate de The New York Times.
Noile imagini video par să confirme faptul că o primă rachetă a dezafectat transmițătorul aeronavei, înainte ca aceasta să fie lovită de a doua rachetă, ce poate fi văzută în filmare, cu aproximativ 23 de secunde mai târziu.
Cele două lovituri nu au doborât imediat avionul. Acest nou video arată cum avionul în flăcări s-a îndreptat spre aeroportul internațional Teheran. Cu câteva minute mai târziu a explodat și s-a prăbușit.
Sâmbătă dimineaţă, autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât din greşeală avionul companiei Ukraine International Airlines. Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat de la Teheran către Kiev.
Catastrofa ce a dus la moartea a 176 de persoane - în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni - a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.
Autorităţile iraniene au arestat mai multe persoane în legătură cu doborârea avionului.
„Am efectuat investigaţii intensive şi câteva persoane au fost arestate", a declarat marţi un purtător de cuvânt al ministerului justiţiei, citat de agenţia de presă Isna. El nu a precizat din ce instituţii fac parte suspecţii.
Avionul companiei Ukraine International Airlines a fost lovit de o rachetă în 8 ianuarie, la scurt timp după ce forţele iraniene au lansat rachete asupra unor baze din Irak folosite de militarii americani. Gărzile Revoluţionare iraniene au recunoscut că au greşit, considerând aeronava civilă o ameninţare pentru o instalaţie militară, la scurt timp după decolare.
Tragedia i-a revoltat pe mulţi iranieni, iar aparenta tentativă de muşamalizare a provocat proteste antiguvernamentale în urma cărora au fost arestaţi circa 30 de manifestanţi la Teheran şi în alte oraşe.
Iranul a respins acuzaţiile că ar încerca să ascundă informaţii legate de incident. Un purtător de cuvânt al guvernului a afirmat luni că preşedintele Hassan Rouhani a aflat adevărul abia la două zile după incident. În mediile sociale, această poziţie a provocat noi critici din partea celor care se întreabă cum a fost posibil ca informaţiile să ajungă atât de greu la preşedinte.
Protestatarii au cerut pedepsirea celor vinovaţi de atac şi demisia tuturor oficialilor implicaţi în muşamalizare. Criticile s-au extins şi la adresa presei de stat, în special a televiziunii IRIB, de unde trei moderatori au demisionat recent, susţinând că nu vor să mai mintă poporul. IRIB susţine că a difuzat doar informaţii din surse guvernamentale şi că şi-a făcut datoria.
Se speculează că revolta ar putea afecta aniversarea a 41 de ani de la Revoluţia Islamică din Iran, luna viitoare, şi chiar i-ar putea determina pe alegători să voteze împotriva candidaţilor puterii la alegerile parlamentare din 21 februarie.