Antena Căutare

UPDATE! Algeria: Cel putin 35 de ostatici si 15 rapitori au fost ucisi. Romanul nu mai este pe lista ostaticilor

Un rapitor, care s-a prezentat drept Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera ca intre cei 41 de ostatici din Algeria se afla si un roman. Este posibil, insa, ca numarul acestora sa fie mai mare. In urma unui atac aerian al armatei algeriene, Abu al-Baraa si-a pierdut viata. Pe langa el, peste 30 de ostatici ar fi fost ucisi.

UPDATE 19:13: Autoritatile americane s-au implicat in operatiunile de salvare ale prizonierilor de la In Amenas si ar fi trimis in recunoastere drone neinarmate. In schimb, armata algeriana a intrerupt orice negociere cu rapitorii.

UPDATE 18:38: Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor, sustine ca doi cetateni romai ar fi fost luati ostatici in Algeria, nu doar unul.

UPDATE 16:34: Romanul nu se mai afla pe lista ostaticilor. Doar sapte oameni mai sunt in acest moment retinuti de teroristi. Aproximativ 20 de ostateci ar fi reusit sa fuga. Doi americani, trei belgieni, un japonez si un britaniau ramas prizonierii teroristilor, informeaza Mediafax.

UPDATE 16:19: O celula de criza a fost constituita in aceasta dupa-amiaza, dupa ce un roman care lucreaza in Algeria a cazut in mainile teroristilor islamisti afiliati Al Qaida. Chiar unul dintre rapitori a anuntat la postul Al Jazeera ca printre zecile de ostatici se afla si romani. Situatia este critica. In urma cu putin timp, armata algeriana a inceput sa bombardeze complexul. 15 rapitori, dar si 35 de prizonieri, ar fi fost ucisi.

Printre teroristii ucisi in urma atacurilor aeriene ale armatei algeriene se afla si Abu al-Baraa, liderul gruparii.

UPDATE 15:43: 25 de ostatici straini au fost eliberati, informeaza Antena 3, care citeaza Sky News. Peste 35 de ostatici, dar si 15 rapitori au fost ucisi in urma raidurilor aeriene ale armatei algeriene, in timp ce teroristii incercau sa-i mute pe ostatici dintr-o cladire in alta, scrie Reuters.

UPDATE 14.40: Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a sustinut, la sediul MAE, declaratii de presa pe tema ostaticilor din Algeria. "In cursul diminetii de ieri, Ambasada Romaniei de la Alger a informat centrala MAE cu privire la desfasurarea unor evenimente de tip armat(...) Ministrul Afacerilor Externe a decis contituirea la nivelul MAE a celulei de criza, care se afla in contact permanent cu autoritatile romane competente(...) In acest moment nu putem furniza detalii suplimentare", a spus Robert Cazanciuc.

"Ambasada Romaniei la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare si sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucuresti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare", a mai spus Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a facut un apel la presa pentru tratarea subiectului "cu oarecare intelegere". "Avand in vedere specificul cazului, precum si faptul ca principala preocupare a autoritatilor romane este siguranta cetatenilor, in acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastra, ca de fiecare data in situatii de criza, la a trata acest subiect cu o oarecare intelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informatiile difuzate sa parvina doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin in aceasta situatie", a spus secretarul general al MAE.

Treizeci de ostatici algerieni au reusit sa scape joi din incinta instalatiei de gaze din Algeria, acolo unde au fost luati ostatici, incepand de miercuri dimineata, a anuntat Wilaya din Illizi.

Un grup islamist armat a revendicat, miercuri, o masiva luare de ostatici de la un complex gazifer din Algeria, solicitand mai ales "oprirea agresiunii" in Mali, arata un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar, care publica regular comunicate jihadiste, informeaza Antena 3.

Mai mult, rapitorii, care sunt membrii unei grupari din cadrul Al-Qaida, au atacat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei, in apropiere de frontiera libiana, la aproximativ 1.300 de kilometri de Alger, exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil si algerian Sonatrach. Autoritatile algeriene au transmis un bilant de doi morti, un algerian si un britanic, in cursul atacului. Mai multi occidentali au fost luati ostatici, iar alti 150 de angajati algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea retinuti in interiorul complexului.

Islamistii somalezi sustin ca l-au executat pe prizonierul francez Denis Allex... Elicopterul prabusit la Londra: A ramas in viata pentru ca fiul sau nu l-a trezit la timp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x