La o luna de la demisia surprinzatoare lui Horst Kohler din 31 mai, Adunarea Federala va vota un nou presedinte de stat. In Germania, presedintele nu este ales prin vot direct de popor, ci de catre Bundesversammlung, care cuprinde, in numar egal, membrii Bundestagului (camera inferioara a Parlamentului) si reprezentantii Landurilor (Landtag, deputati, societate civila). Numarul acestor reprezentanti depinde de populatia fiecarui land, insa sunt luati in calcul doar cetatenii germani. Alegerile au loc maine, incepand cu ora 12.00, in cladirea Reichstag-ului din Berlin, iar votul e secret.
Favorit in cursa prezidentiala este Christian Wulff (51 de ani), care are o solida cariera crestin-democrata, cu radacini in era Kohl. Uniunea CDU/CSU si liberalii (FDP) trimit 644 de delegati la Adunarea Federala, ceea ce le-ar asigura un plus de 21 de voturi peste majoritatea absoluta. 623 de voturi sunt necesare unei victorii a lui Wulff, in primul tur de scrutin. Social democratii si Verzii au 462 de votanti, Stanga (Die Linke) 124, Alegatorii Liberi 10, dreapta extrema (NDP) 3, iar minoritatea daneza 1 reprezentant in Adunarea Federala, care cumuleaza 1.244 de electori la alegerile pentru presedintele Germaniei.
Insa putini cred ca nu va fi necesar un al doilea, daca nu si al treilea tur de scrutin, deoarece o serie de reprezentanti liberali din teritoriu, alegatorii liberi (Freie Wähler) din Bavaria, ca si reprezentantul SSW (minoritatea daneza din Schleswig-Holstein) au declarat ca voteaza pentru candidatul opozitiei, Joachim Gauck. Gauck are 70 de ani, e nascut in fostul RDG si nealiniat politic. Este cunoscut ca sef al Oficiului Federal pentru administrarea dosarelor fostei Securitati est-germane si supranumit „tatal" legii arhivelor Stasi.
Unii politicieni si comentatori politici germani considera ca, daca Wulff nu iese in primul tur de scrutin, pozitia cancelarului Angela Merkel (CDU) este subrezita. Insasi coalitia de guvernamant actuala ar putea fi pusa sub semnul intrebarii, in cazul alegerii candidatului opozitiei.
Alegerile prezidentiale actuale sunt considerate in mass-media germana „un test al coalitiei galben-negre si al fortei de impunere a cancelarului Angela Merkel". Cu toate acestea, politicienii de centru-dreapta declara ca rezultatul alegerilor nu constituie un pericol pentru continuarea guvernarii, in forma ei actuala.
Un avion a aterizat de urgenta in Islanda din cauza unui moldovean beat... Grecia, a cincea zi de greva generala: Turisti blocati in portul Pireu, gaze lacrimogene in centrul Atenei...