Bourhane Ghalioune, director al Centrului de Studii Arabe la Sorbona, constata, de exemplu, "aparitia unei elite corupte, sprijinite de tarile occidentale" in regiunea respectiva.
"Singura sa motivatie era acumularea de bogatii, in timp ce predecesorii lor afisau o dorinta de a schimba vietile celor mai defavorizati", apreciaza acesta.
"Unde mai pui ca lideri care s-au agatat de putere timp de 30 de ani, mai vor si ca progeniturile lor sa le urmeze la putere. Asta e o adevarata provocare pentru populatie", subliniaza Ghalioune, profesor de sociologie politica, sirian de origine.
Indepartarea de la putere a presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, dupa ce s-a aflat timp de 23 de ani la putere, precum si contestarea fara precedent cu care se confrunta presedintele egiptean Hosni Mubarak sunt semnul "falimentului unui model care combina deschiderea salbatica pentru comert cu un despotism de tip Ev Mediu", spune acesta.
Indicele democratic stabilit de Economist Intelligence Unit (EIU) pentru 2010 arata ca "Orientul Mijlociu si Africa de Nord reprezinta regiunea cea mai represiva din lume, pentru ca, din 20 de tari, 16 pot fi calificate drept autoritare".
Irakul, Libanul, Autoritatea Palestiniana si Israelul sunt considerate drept "regimuri hibride", iar toate celelalte drept "Guverne autoritare". Toate tarile arabe se situeaza la mijlocul unui tabel mondial, care numara 167 de state, precizeaza AFP.
Tot articolul, in Jurnalul National
Egipt: Televiziunea publica a anuntat formarea unui nou Guvern... Davos: Au fost identificate 4 puncte critice pentru economia mondiala!...