- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un antrenor de fotbal în vârstă de 25 de ani, educat într-o mănăstire budistă, singurul adult din grupul de tineri salvaţi din peştera inundată din Thailanda, a devenit un veritabil erou naţional. Însă, la fel ca alţi trei copii din acea echipă, el este apatrid, informează AFP.
Ekkapol Chantawong face parte dintre cele peste 400.000 de persoane recenzate drept apatride în Thailanda, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).
Luptele care se duc între grupările etnice şi înarmate din Birmania învecinată reprezintă unul dintre principalele motive ale acestei prezenţe masive de apatrizi, care trăiesc adeseori şi timp de mulţi ani în tabere pentru refugiaţi, amenajate în zonele frontaliere dintre cele două ţări.
"Ekkapol este apatrid. Fără naţionalitate, fără ţară", a deplâns fondatorul clubului de fotbal local, Nopparat Khanthavong, într-o declaraţie pentru AFP.
El speră că emoţia amplă generată în Thailanda de drama prin care au trecut copiii blocaţi în peşteră va face publicul larg să devină conştient de problema apatrizilor şi să ducă la o rezolvare a dosarelor administrative ale acestor tineri.
Pe lângă antrenorul Ekkapol, alţi trei copii din grupul blocat în peşteră sunt şi ei apatrizi - Adul, cunoscut sub porecla "Dul", Mongkol, căruia prietenii îi spun "Mark", şi Pornchai, a cărui poreclă este "Tee".
Fără naţionalitate şi fără paşaport, pentru ei va fi imposibil să călătorească în Anglia pentru a asista la un meci de fotbal al echipei Manchester United, ai cărui reprezentanţi i-au invitat pe copii în Marea Britanie marţi seară, după anunţul prin care oficialii thailandezi au anunţat că toţi cei 13 tineri au fost salvaţi.
"Ei nu pot nici să devină jucători profesionişti", a subliniat el.
Copiii apatrizi sunt însă adeseori şcolarizaţi şi integraţi în viaţa comunităţii locale, aşa cum a fost şi cazul lui Ekkapol, care şi-a petrecut adolescenţa într-o mănăstire - o soluţie aleasă adeseori de familiile sărace din Thailanda pentru a asigura educaţia copiilor lor. Însă aceşti tineri nu pot să se căsătorească legal, să obţină un loc de muncă sau un cont bancar, să deţină bunuri şi nici să voteze.
Thailanda s-a angajat să îi înregistreze pe toţi apatrizii până în 2024, însă până atunci acest flagel social va continua cu siguranţă să se manifeste.
"Această problemă cu care se confruntă mai mulţi dintre băieţii din peşteră ar trebui să devină un semnal de alarmă pentru Thailanda" şi să reamintească acestei ţări dimensiunea amplă a populaţiei apatride aflate pe teritoriul ei, a declarat Pornpen Khongkachonkiet, reprezentant al Amnesty International în Thailanda.
Călugăr ucenic încă de la vârsta de 10 ani, tânărul antrenor de fotbal face parte din etnia Tai Lue, foarte numeroasă la graniţa dintre Thailanda şi Myanmar (fosta Birmanie).
Adevăratul motiv pentru care antrenorul de fotbal i-a dus pe cei 12 copii în peștera din Thailanda, unde au rămas captiv... E oficial! A fost introdusă TAXA pentru Facebook şi Instagram. Cât costă să ai cont pe una dintre platforme...