”Avem un canal deschis cu huthi din 2016 şi continuăm aceste contacte pentru a ajunge la pace în Yemen”, a declarat acest oficial unor jurnalişti, sub protecţia anonimatului.
Acest anunţ intervine după semnarea, marţi, la Riad, a unui acord de împărţire a puterii în sudul Yemenului, patronat de Arabia Saudită.
Acordul pune, în mod teoretic, capăt războiului între Guvernul susţinut de Riad şi separatiştii din cadrul Consiliului Tranziţiei din Sud (STC) - susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU).
”Noi nu vom mai închide uşile noastre (rebelilor) huthi”, a adăugat ecest oficial saudit, fără să furnizeze detalii despre modalităţile dialogului cu insurgenţii yemeniţi.
Acest anunţ intervine în urma unei intensificări a unor atacuri cu rachete şi drone ale rebelilor vizând oraşe saudite, urmate de o acalmie relativă în ultimele săptămâni.
Huthi nu au reacţionat imediat faţă de această declaraţie.
Aceşti rebeli - susţinuţi politic de Iran - au cucerit capitala Sanaa în 2014 şi au preluat apoi controlul unor zone în nordul ţării.
Arabia Saudită a intevenit militar în martie 2015, la conducerea unei coaliţii, pentru a-i împiedica să preia controlul asupra întregii ţări.
Într-o vizită în Arabia Saudită, în septembrie, fostul secretar adjunct american însărcinat cu afaceri în Orientul Mijlociu David Schenker a anunţat existenţa unor contacte între administraţia americană şi rebelii yemeniţi.
Arabia Saudită a mizat pe o înfrângere rapidă a huthi, în urma intervenţiei sale, însă războiul continuă de atunci.
”Dacă huthi (sunt) serioşi în ceea ce priveşte o dezescaladare şi acceptă să se aşeze la masa (negocierilor), Arabia Saudită le va susţine demersul şi va susţine toate părţile politice în vederea ajungerii la o soluţie” negociată, a adăugat oficialul saudit.
La 21 septembrie, huthi au anunţat, în pofida oricăror aşteptări, că sunt pregătiţi să facă pace cu Roadul, reiterându-şi o propunere a unui armistiţiu.
Arabia Saudită a reacţionat cu prudenţă faţă de această iniţiativă, afrmând că îi va judeca pe huthi ”după fapte şi nu după vorbe”.
Huthi au propus un armistiţiu după ce au revendicat atacurile de la 14 septembrie contra unor instalaţii petroliere saudite, o revendicare pusă la îndoială de Riad şi Washington, care le-au atribuit Iranului.
Teheranul a dezminţit orice responsabilitate în aceste atacuri, care au redus atunci la jumătate producţia saudită de petrol.
Sursa : news.ro
BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50%, pentru a 11-a oară consecutiv... UE va investi în 2020 peste trei miliarde de euro pentru tinerii europeni care vor să studieze în străinătate...