Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Este nevoie de ACȚIUNI URGENTE în Arctica! Nu mai este timp! Secrete ale lumii ar putea rămâne nedescoperite

Sunt necesare acţiuni urgente pentru a salva mii de situri istorice din Arctica, care „dispar cu rapiditate" din cauza modificărilor climatice, un fenomen de două ori mai pronunţat în regiunea Polului Nord decât în celelalte zone ale planetei, potrivit unui apel lansat, joi, de mai mulți arheologi.

Este necesară implementarea unor acţiuni urgente pentru a salva mii de situri istorice din Arctica, care „dispar cu rapiditate" din cauza modificărilor climatice, un fenomen de două ori mai pronunţat în regiunea Polului Nord decât în celelalte zone ale planetei, potrivit unui apel lansat, joi, de mai mulți arheologi, care au publicat un studiu pe această temă.

Aproximativ 180.000 de situri arheologice se află în regiunea supranumită "Marele Nord" - majoritar în zona arctică norvegiană (60%), zona arctică a Canadei (19%) şi în Alaska (20%) - pe care „climatul rece şi umed" din această regiune le-a „conservat într-o manieră extraordinară" până recent, au reamintit autorii acestui studiu internaţional, publicat joi în revista ştiinţifică Antiquity.

Însă, dezechilibrele provocate de creşterea temperaturii la suprafaţa Terrei „distrug un număr mare dintre aceste arhive culturale şi de mediu ale Arcticii", au declarat autorii studiului, arheologi din Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite şi Rusia.

Concluziile acestor arheologi se bazează pe 46 de studii precedente, potrivit Agerpres.

Situaţia este deosebit de urgentă, cu atât mai mult cu cât „foarte puţine dintre aceste situri au fost jefuite" şi ar putea să dispară înainte de a-şi dezvălui secretele, au explicat autorii cercetării.

Oamenii de ştiinţă au evidenţiat două ameninţări speciale: „Intensificarea dezgheţării permafrostului", solul de obicei îngheţat permanent, care acoperă un sfert din terenurile mlăştinoase din emisfera nordică, şi „eroziunea costieră", cauzată de creşterea nivelului apelor şi de înmulţirea furtunilor.

Aceste două consecinţe majore ale schimbărilor climatice se fac deja vinovate de dispariţia mai multor sate polare.

„Este o catastrofă. Majoritatea siturilor, inclusiv unele dintre cele mai importante, au dispărut deja!", a declarat pentru Globe and Mail Max Friesen, arheolog polar la Universitatea din Toronto şi unul dintre cei 10 coautori ai studiului.

Celelalte efecte nefaste ale creşterii temperaturii citate de arheologi sunt „înverzirea Arcticii" (creşterea vegetalelor, determinată de încălzirea solului), incendiile de tundră, intensificarea exploatărilor de materii prime, dezvoltarea turismului - mai ales prin înmulţirea croazierelor polare în urma retragerii banchizei - care au determinat, uneori, furturi de artefacte din aceste situri istorice nesupravegheate.

„Este cea mai gravă catastrofă patrimonială din lume în acest moment", a declarat Matthew Betts, curator la Muzeul de Istorie al Canadei, care a organizat luna trecută un forum la care au participat 30 de arheologi şi lideri ai comunităţilor amerindiene, cu scopul de a găsi soluţii de urgenţă pentru această situaţie de criză.

„Se întâmplă peste tot, însă Canada deţine cel mai lung litoral de pe planetă, deci ne aflăm în acest moment la apogeul crizei. Nu mai este timp, trebuie să extragem tot din sol, înainte ca artefactele să fie luate de ape", a adăugat Betts.

Studiul a subliniat că trei dintre cele patru situri arheologice din Drew Point, localitate aflată în nordul Peninsulei Alaska, „au dispărut" din cauza eroziunii costiere. Iar situl care a rămas „este grav avariat".

La mică distanţă de acea zonă, în apropiere de Point Barrow, unde se întâlnesc Marea Ciukotsk şi Marea Beaufort din Oceanul Arctic, dezgheţarea permafrostului şi creşterea apelor au dus la „dispariţia rapidă a pământurilor locuite de autohtonii din Alaska, semisedentari de cel puţin 4.000 de ani".

Acel sit este crucial pentru a înţelege evoluţia populaţiei din zona arctică a Canadei şi din Groenlanda, au explicat cercetătorii, notând faptul că un cimitir cu peste 100 de morminte de amerindieni care au trăit în jurul anului 500 e.n. a dispărut aproape complet.

Arheologii polari au îndemnat autorităţile publice să aloce fonduri pentru protejarea acestor situri istorice periclitate.

„Odată cu acest climat care continuă să se modifice, situaţia se va agrava inevitabil", au spus autorii studiului.

Acţiunile sunt cu atât mai urgente cu cât această criză are un dublu impact pentru comunităţile autohtone nordice. Pe lângă dispariţia patrimoniului lor, ele îşi pierd şi dovezile care le permit să îşi revendice drepturile asupra acelor terenuri, potrivit curatorului principal de la Muzeul de Istorie al Canadei.

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Aldo, un câine polițist, nu mai mănâncă de când partenerul său s-a pensionat, în Țăndărei
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Temperaturi-șoc în februarie! Au anunțat cum va fi vremea de mâine. Prognoza ANM
  Capital.ro
 8. DOLIU in PSD! A MURIT fulgerator! Cauza mortii...
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. Se dau 100 000 de euro de la stat! Care e marea condiție pentru a primi banii
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul