Antena Căutare

Ascensiunea lui John F. Kennedy: de la un tanar erou la cel mai iubit presedinte al Americii

John Fitzgerald Kennedy, cel de-al treizeci si cincilea presedinte al Statelor Unite ale Americii, ar fi implinit astazi 95 de ani. Pe data de 22 noiembrie 1963, cand abia implinise 1.000 de zile de cand isi mutase sediul in Biroul Oval al Casei Albe, JFK a fost impuscat mortal in timp ce efectua un tur al orasului Dallas, impreuna cu sotia sa, Jacqueline. Kennedy a fost cel mai tanar barbat ales vreodata presedinte al SUA, dar si cel mai tanar care avea sa moara intr-o astfel de functie. Asa s-a incheiat povestea fulminanta a unuia dintre cei mai iubiti sefi de stat americani.

De descendenta irlandeza, John F. Jennedy s-a nascut in Brookline, Massachusetts, pe 29 mai 1917. Dupa ce a absolvit Universitatea Harvard, in 1940, viitorul presedinte al SUA s-a inrolat in Marina Militara, unde a fost instruit ca pilot.

Dupa trei ani, JFK a fost pus intr-o situatie dificila, care avea sa ii aduca titlul de erou. Mai exact, pe data de 1 august 1943, torpilorul PT109, al carui comandant adjunct era, a fost lovit si scufundat de un vas japonez. Toti membrii echipajului au fost aruncati in mare, dar Jack s-a ridicat la suprafata, si-a adunat echipajul pe o scandura rupta si a inotat pana i-a scos pe uscat pe cea mai apropiata insula. Astfel au fost salvati 10 din cei 12 membri ai echipajului, iar fapta eroica a lui JFK a ajuns pe prima pagina in New York Times.

Dupa ce s-a intors din razboi, fiul lui Joseph Kennedy a castigat investitura Partidului Democrat si a fost ales pentru prima oara in Congres. Al doilea mandat l-a efectuat fara sa se afirme prin miscari ambitioase, insa apoi a inceput sa dea mai multa importanta ideologiei sale politice, incercand sa obtina un loc la Senat. Fapt ce i-a si reusit, in anul 1953.

In mai 1953, iubita lui Kennedy, Jacqueline Bouvier (care lucra pe atunci ca fotoreporter la ziarul Washington Times), a plecat la Londra, cu un scop dublu: sa se ocupe jurnalistic de incoronarea reginei Elizabeta a II-a, pentru ziarul la care lucra, si sa testeze sentimentele lui Jack. La intoarcerea in America, JFK a cerut-o de nevasta chiar in aeroport, iar pe data de 12 septembrie1953, cei doi indragostiti s-au si casatorit.

2012/05/29//592880-jfk.jpg

In anul 1956, din cauza problemelor pe care le avea cu coloana vertebrala, Kennedy a fost supus la multiple interventii chirurgicale, iar in timpul covalescentei a scris o carte istorica, "Profiles in Courage", care a castigat premiul Pulitzer. In acelasi an, Kennedy aproape ca a castigat investirea de vicepresedinte de la Partidul Democrat, iar patru ani mai tarziu si-a anuntat candidatura la presedintia SUA.

Lupta pentru presedintia SUA

Lupta electorala dintre el si republicanul Richard Nixon a fost prima televizata. Tanarul Kennedy, care era mai putin experimentat, l-a dominat categoric pe fostul vicepresedinte din timpul mandatului presedintelui Eisenhower. Desi ascultatorii de la radio erau convinsi ca Nixon va castiga, telespectatorii au parut sa stie ca Jack Kennedy va iesi pe primul loc in sondaje, deoarece Nixon le-a aparut intunecat si posac in contrast cu zambitorul si sincerul Kennedy.

Pe 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales cel de-al 35-lea presedinte al SUA, ca primul sef de stat catolic de origine irlandeza, cu cea mai mica diferenta de voturi din istorie: 34.220.984 pentru Kennedy contra 34.108.157 pentru Nixon.

20 ianuarie 1961 a fost ziua in care John Fitzgerald Kennedy si-a depus juramantul in fata Capitoliului. Desi a durat doar 15 minute, acesta a ramas in istorie ca fiind unul din discursurile cele mai dinamice de pana atunci, rostite de Kennedy cu intensitate si energie. "Nu te intreba ce poate face tara ta pentru tine. Intreaba-te ce poti face tu pentru tara", a fost una dintre memorabilele declaratii ale lui Kennedy de la depunerea juramantului.

Exercitarea atributiilor de presedinte, intre anii 1960 si 1963

JFK a intreprins actiuni in ceea ce priveste egalitatea drepturilor, cerand o noua legislatie cu privire la drepturile civile. Politica noilor frontiere a lui Kennedy promitea reforme in educatie, sanatatea publica, programul spatial (care a inregistrat progrese rapide) si abordarile problemelor constante: somajul, locuintele si rasismul. Kennedy avea sa desfasoare tranzitia de la economia de razboi la cea de pace.

Dupa preluarea presedintiei, JFK a aflat de planul de invadare a Cubei, mostenire de la fosta administratie Eisenhower. Avand ca scop rasturnarea regimului socialist al lui Fidel Castro, printr-o revolutie populara, CIA a instruit si inarmat refugiati cubanezi pentru debarcarea acestora in Golful Porcilor din Cuba. Spre deosebire de predecesorul sau care astepta ocazia perfecta de a-si justifica interventia militara, Kennedy s-a opus initial, dar a cedat intr-un sfarsit presiunilor CIA, cu conditia ca la operatiune sa nu participe trupe americane. La 17 aprilie 1961, refugiatii cubanezi au intreprins debarcarea programata in Sud-Vestul Cubei, in Golful Porcilor, dar au fost invinsi dupa 3 zile. Castro a ridicularizat SUA, declarand Cuba Republica Socialista si pe sine marxist-leninist, incheind astfel si alianta cu Uniunea Sovietica. Operatiunea din Golful Porcilor a fost una dintre greselile grave ale lui Kennedy, acesta nerespectandu-si promisiunea din discursul inagural.

La 3 iunie 1961, la summitul istoric ce a avut loc la Viena, proaspatul presedinte s-a intalnit cu premierul rus Nikita Hrusciov. Bazele intalnirii de varf erau sperantele dezamorsarii Razboiului Rece dintre Vest si Est. Desi Hrusciov era jovial, Kennedy a pastrat o atitudine rezervata, iar discutia dintre cei doi nu a adus rezultate. Vizita lui Hrusciov a ramas memorabila si pentru faptul ca presedintele sovietic i-a acordat mult mai multa atentie Primei Doamne decat presedintelui american.

Pe 12 august, in acelasi an, s-a finalizat constructia Zidului Berlinului, fapt ce a dus la punctul culminant al Razboiului Rece.

Criza rachetelor cubaneze a constituit cel mai periculos punct al Razboiului Rece, unde lumea a fost cel mai aproape de un razboi nuclear total. Prin urmare, s-a instaurat o linie telefonica directa (asa numita "linie rosie") intre Kremlin si Casa Alba pentru a evita un razboi nedorit.

In luna august a aceluiasi an, s-a semnat intre Marea Britanie, SUA si URSS o conventie care interzicea testele nucleare in atmosfera, in spatiu si pe mare.

Moartea lui John Fitzgerald Kennedy

Atentatul asupra lui John F. Kennedy a avut loc in ziua de 22 noiembrie 1963, orele 12:30, in Piata Dealey din orasul Dallas, statul Texas. Kennedy a fost impuscat mortal pe cand efectua un tur al orasului intr-o masina decapotabila alaturi de sotia sa Jacqueline, fiind insotiti de guvernatorul de atunci al statului Texas, John Bowden Connally, Jr. (care a fost la randul sau sever ranit) si de sotia acestuia.

2012/05/29//592888-jfk2.jpg

La scurt timp dupa atentat, Lee Harvey Oswald a fost arestat, fiind banuit ca faptas. La doua zile dupa arestarea sa, Oswald a fost impuscat mortal de Jack Ruby, facand procesul si marturia sa imposibile.

Nici pana in prezent nu s-a aflat cu exactitate ce anume s-a intamplat in acea zi si cine a pus la cale asasinatul, moartea celui de-al 35-lea presedinte american fiind subiectul a numeroase scenarii si teorii conspirative.

Sursa: whitehouse.gov; wikipedia.org

Cele mai puternice cutremure produse in Europa... UPDATE! Un nou cutremur de 5.8 grade in Italia: 15 morti si 5 raniti, printre care si un roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x