Antena Căutare

Biblioteca Vaticanului, adaptata la tehnologiile secolului XXI

Celebra Bibloteca a Vaticanului se redeschide pentru oamenii de stiinta si cercetatori dupa un proces de renovare ce a durat trei ani si dupa o investitie de aproape 9 milioane de euro, aliniindu-se la tehnologiile informatice ale secolului XXI si asigurand noi dispozitive de protectie a manuscriselor si tomurilor foarte vechi, unele datand de aproape 2.000 de ani, conform publicatiei britanice The Telegraph.

Astfel, fiecare dintre cele 70.000 de volume ale bibliotecii, ce sunt pastrate intr-un buncar subteran, a fost dotat cu cate un cip care emite semnale radio, in vederea prevenirii pierderii sau furtului.

Aceste cipuri sunt de asemenea concepute pentru ca bibliotecarii sa fie siguri ca fiecare document sau carte se afla la locul sau de pastrare, in vastele galerii ale bibliotecii de sub Vatican.

"Intr-o biblioteca atat de vasta, daca o carte nu este pusa la locul sau este ca si cand s-ar fi pierdut definitiv" a comentat unul dintre bibliotecari, Ambrogio Piazzoni. "Insa cu ajutorul acestui nou sistem radio de identificare va fi mult mai usor sa localizezi un document ratacit si sa-l readuci la locul sau", a mai adaugat el precizand ca aceste volume nu apartin doar Vaticanului ci intregii umanitati.

Procesul de renovare si retehnologizare a bibliotecii a cuprins si instalarea unui nou sistem de camere video cu circuit inchis, pereti ignifugi, usi de acces automate si un sistem de control strict al temperaturii si umiditatii fiecarei camere.

Aceasta biblioteca intemeiata de Papa Nicholas al V -lea in a doua jumatate a secolului XV pastreza cea mai veche Biblie completa din lume, scrisa in jurul anului 325 la comanda imparatului Constantin cel Mare, primul imparat roman care a trecut la crestinism.

In fiecare an aproximativ 5.000 de cercetatori primesc permisiunea de a studia textele pastrate de Vatican, dar numai Papa poate scoate un volum din biblioteca.

Sursa: Jurnalul National

CE declanseaza procedura de infringement impotriva Frantei pentru repatrierea romilor... VIDEO! La un pas sa fie zdrobit de tren...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x