Antena Căutare

Căpitanul navei de salvare a migranţilor reţinut în Italia a fost mutat într-o locaţie secretă după ce a primit ameninţări

Carola Rackete, căpitanul german al unei nave a organizaţiei umanitare Sea-Watch care a adus 40 de migranţi africani într-un port italian, a primit ameninţări şi a fost mutată într-o locaţie secretă, informează Reuters.

Carola Rackete, căpitanul german al unei nave a organizaţiei umanitare Sea-Watch care a adus 40 de migranţi africani într-un port italian, a primit ameninţări şi a fost mutată într-o locaţie secretă, informează Reuters.

Un judecător italian a ordonat marţi ca Rackete, în vârstă de 31 de ani, să fie eliberată din arestul la domiciliu. Ea a fost arestată sâmbătă după ce nu a ascultat ordinele Italiei şi a intrat în portul Lampedusa.

Rackete ar fi putut face până la 10 ani de închisoare fiind acuzată că a pus în pericol vieţile a patru poliţişti după ce a lovit o navă a poliţiei care încerca să o oprească să ajungă în portul din Lampedusa.

Patruzeci de migranţi se aflau la bordul navei.

„Au existat unele ameninţări generale la adresa ei. De aceea am mutat-o într-un loc secret. Nu vom comenta cu privire la alte planuri de a o muta”, a declarat un purtător de cuvânt al Sea-Watch.

Într-un comunicat publicat de organizaţie, Rackete a numit decizia judecătoarei Alessandra Vella ca fiind „o mare victorie privind solidaritatea faţă de migranţi şi împotriva scoaterii în afara legii a celor care doresc să îi ajute”.

Vella a decis că Rockete nu a încălcat legea intrând în portul italian pentru că îşi făcea datoria de a proteja vieţile celor aflaţi la bord.

Ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a declarat că este „dezgustat” de decizie. Partidul său – Liga Nordului – a introdus luna trecută legi care închid practic porturile italiene pentru navele de salvare a migranţilor. Cei care încalcă această lege pot fi amendaţi cu până la 50.000 de euro iar navele le pot fi confiscate.

Rackete a participat la o audiere luni în Agrigento şi şi-a cerut scuze pentru lovirea navei poliţiei, afirmând că a fost un accident şi că singura ei preocupare era siguranţa migranţilor care se aflau pe mare de peste două săptămâni.

O campanie online pentru a o ajuta, lansată de două vedete de televiziune din Germania, a strâns până în prezent aproape un milion de euro iar o altă strângere de fonduri lansată pe Facebook de o grupare din Italia a adunat 435.000 de euro în şapte zile.

Sea-Watch a informat că banii vor fi folosiţi pentru a finanţa viitoare misiuni de salvare.

„Sunt impresionată de solidaritatea oamenilor”, a afirmat Rackete.

Sursa : news.ro

600.000 de oameni, evacuați, de teama alunecărilor de teren! Ploile torențiale au făcut prăpăd în Japonia... China critică Marea Britanie pentru comentarii „neruşinate” privind protestele din Hong Kong...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x