Antena Căutare

Catastrofa din Japonia: fapte si cifre

Iata principalele date ale bilantului seismului si valului tsunami din 11 martie, precum si ale accidentului de la centrala nucleara de la Fukushima, din Japonia, in prezentarea agentiei France Presse.

BILANTUL UMAN (oficial si provizoriu): 6.539 de morti, 10.354 de persoane date disparute (conform politiei). Numarul de morti estimat este de peste 10.000, potrivit diversilor reprezentanti ai autoritatilor nipone.

Acest seism cu magnitudinea de 9 grade s-a soldat cu moartea a mai multor persoane decat cutremurul care a afectat orasul Kobe (din estul tarii) in 1995, care s-a soldat cu moartea a 6.434 de persoane.

Este, deci cutremurul cu cele mai grave consecinte dupa cel de la Kanto, din 1923 (magnitudine 7,9), care a provocat moartea sau disparitia a 142.807 persoane la Tokyo si in imprejurimi.

NIVELUL ACCIDENTULUI NUCLEAR. Agentia pentru Siguranta Nucleara din Japonia a ridicat, vineri, de la 4 la 5 nivelul accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (Ines), care merge de la 0 la 7.

Articolul continuă după reclamă

PERSOANE EVACUATE. Circa 550.000 de persoane au fost evacuate, pentru ca si-au pierdut locuintele din cauza valului tsunami sau pentru ca locuiau pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei de la Fukushima. Circa 2.700 de centre de primire temporare au fost deschise pana acum.

PERSOANE RAMASE FARA APA POTABILA SI CURENT ELECTRIC. Circa 1,6 milioane de locuinte au ramas fara apa potabila si 600.000 de camine sunt fara curent electric, potrivit Ministerului Sanatatii.

CLADIRI AVARIATE. 80.422 de cladiri au fost mai mult sau mai putin avariate, dintre care 4.798 sunt complet distruse (potrivit Agentiei pentru Gestionarea Catastrofelor).

ECHIPE DE INTERVENTIE MOBILIZATE. Circa 80.000 de soldati, politisti si echipe de salvare au fost mobilizate de stat. Guvernul a facut apel, miercuri, la rezervisti.

AJUTOR STRAIN. Un numar de 112 tari si regiuni si-au oferit ajutorul, precum si 23 de organizatii internationale, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Suma totala a ajutorului financiar nu a fost data publicitatii.

ECONOMIE. Seismul va avea un impact considerabil asupra economiei japoneze, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului. Impactul a fost estimat la 100 de miliarde de dolari, adica in jur de 2% din PIB, de catre banca singaporeza DBS.

Banca Japoniei (BoJ) a injectat inca 3.000 de miliarde de yeni (28 de miliarde de euro) pe piata monetara pentru a sustine economia, ridicand la 37.000 de miliarde de yeni (333 miliarde de euro) suma totala a aportului sau, de la inceputul saptamanii.

Bursa din Tokyo a incheiat saptamana in crestere cu 2,27%, vineri.

Numeroase intreprinderi si-au suspendat partial activitatile. Toyota a anuntat joi repornirea productiei de piese de schimb, dar uzinele sale de asamblare raman inchise pe o perioada nedeterminata.

Costul seismului pentru companiile de asigurari atinge 34,6 miliarde de dolari (estimare a AIR Worldwide).

Sursa: Jurnalul National

Chinezii se calca-n picioare pentru sare iodata... BBC: Reportaj despre satul Tichilesti, ultima colonie europeana de leprosi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x