Agentiile de presa sunt unanime in aprecierea ca Nicolaescu a fost cel mai bine cunoscut pentru filmele sale istorice, pentru care a primit recunoastere internationala.
Basescu i-a folosit replica
Dar revista online europeana cafebabel.com pluseaza, descriind un Sergiu Nicolaescu drept un „Charlton Heston sau un Clint Eastwood roman, chiar daca acesta a fost un regizor cu orientare de stanga”. „Mistifica istoria si incuraja naționalismul, devenind astfel un preferat de-ai dictatorului Nicolae Ceausescu si ai sotiei sale, Elena”, mai noteaza comentatorul de la cafebabel, care o citeaza pe jurnalista romanca Georgiana Ilie. „Un misogin celebru, mai ales. Nicolaescu spunea ca femeile erau utile doar pentru reproducere – cea de-a treia sotie a sa era cu 46 de ani mai tanara decat el”, declara aceasta pentru cafebabel.com. Citand ceea ce afirma jurnalista de la Bucuresti, cafebabel adauga faptul ca, pe fondul taierilor repetate din bugetul Culturii efectuate de Guvernul roman, Sergiu Nicolaescu devine, murind, simbolul a ceea ce era permis inainte. Site-ul aminteste celebra replica rostita de Nicolaescu in filmul sau, „Un fleac, m-au ciuruit”, preluata de presedintele Traian Basescu in seara victoriei sale in alegeri.
„Prolific si popular”
Marile agentii de presa internaționale precum Associated Press si France Presse sunt de acord asupra unui punct: Sergiu Nicolaescu a fost un regizor roman prolific si popular, cunoscut pentru epopeele sale istorice. Agentia Associated Press (AP) a fost prima care a relatat despre moartea regizorului Sergiu Nicolaescu. Rand pe rand, cunoscute publicatii din Statele Unite au preluat si ele vestea incetarii din viata a cineastului roman.
AP aminteste ca Sergiu Nicolaescu a renuntat la politica in luna decembrie, dupa ce a fost senator social-democrat incepand din 1990.
Nicolaescu a realizat aproximativ 50 de filme in timpul vietii sale si, desi a avut o cariera in politica, a continuat sa regizeze filme, cum ar fi "Orient Express" in 2004. El a fost cel mai bine cunoscut pentru filmele istorice care au beneficiat de aprecierea regimului comunist inainte de prabusirea acestuia in 1989. Filmul sau "Mihai Viteazul", din 1979, este considerat un clasic cinematografic in Romania, apreciaza agentia de presa americana. "O stea a Romaniei s-a stins astazi'', a declarat premierul Victor Ponta, citat de AP.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
VIDEO! Jaf armat filmat in direct la un magazin de bijuterii din Suedia! Un hot a fost grav ranit de politisti... Parada spectaculoasa a celor trei Regi Magi pe strazile din Madrid...