Antena Căutare

”Cea mai mare parte” a musulmanilor internaţi în Xinjiang au fost eliberaţi, dă asigurări China

”Cea mai mare parte” a musulmanilor internaţi în lagăre de reeducare în Xinjiang, în nord-vestul Chinei, au fost eliberaţi şi au găsit locuri de muncă, a dat asigurări marţi un oficial regional de rang înalt, însă fără să furnizeze cifre în acest sens, relatează AFP.

Experţi şi organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză Beijingul că a internat până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în această regiune, care s-a confruntat în trecut cu atentate atribuite unor separatişti sau islamişti.

Beijingul dezminte acest număr şi afirmă că lagărele sunt centre de formare profesională menite să lupte împotriva radicalizării.

Întrebat într-o conferinţă de presă despre acest subiect, vicepreşedintele regiunii, Alken Tuniaz, un uigur, a dat asigurări că ”cea mai mare parte a persoanelor care au primit o formare s-au întors deja” acasă.

”Cea mai mare parte şi-a încheiat studiile şi a obţinut un loc de muncă”, a declarat el, felicitându-se de ”eficienţa” centrelor.

Preşedintele regiunii Shohrat Zakir, tot un uigur, a precizat la rândul său că centrele învaţă trei lucruri - dreptul, chineza şi ”adevăratul sens al religiei”.

Foşti deţinuţi au declarat că au fost internaţi din motove ca portul vălului sau unei bărbi prea lungi.

Un om de afaceri kazah, care a petrecut aproape două luni într-un lagăr, a declarat pentru AFP că aceste stabilimente au ca unic scop eradicarea credinţei religioase a celor internaţi. Aceştia sunt obligaţi să mănânce carne de porc şi să cânte în fiecare dimineaţa cântece patriotice, a spus el.

Cei doi conducători regionali şi-au exprimat satisfacţia faţă de progresele economice din Xinjiang în regimul comunist.

Însă aceste progrese au fost realizate prin subvenţii colosale.

Potrivit lui Zakir, Guvernul central a transferat nu mai puţin de 1.610 miliarde de yuani (210 miliarde de euro) regiunii, în perioada 2012-2018. Anul trecut, Beijingul a acoperit 60% din cheltuielile Guvernului regional.

”China etaează o reuşită economică, pentru a ascunde discriminarea, asimilarea şi persecuţiile extreme la care sunt supuşi uigurii”, a acuzat într-un comunicat Dilxat Raxit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie cu sediul în Germania.

Sursa : news.ro

Caz medical tulburător! Implantul contraceptiv al unei femei s-a deplasat în plămânul acesteia... O colecţie de artă contemporană cu peste 900 de opere, confiscată de autorităţile portugheze...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x