China si-a aparat cu mana de fier conducerea Tibetului, aratand nu doar ca a eliberat un milion de iobagi tibetani, dar a adus miliarde de dolari in regiune pentru dezvoltare.
Padma Choling, etnic tibetan numit guvernator in ianuarie, punea problemele Tibetului pe seama liderul spiritual in exil si castigator al premiului Nobel, Dalai Lama, calificat de Beijing ca "separatist" si insitigator la violenta.
"Principala sursa de instabilitate din Tibet este Dalai Lama, si tot el este cel care provoaca probleme pentru dezvoltarea economica si progresul socioeconomic," a spus Padma Choling. "Dar trebuie sa spun ca nu suntem deloc speriati... deoarece toate popoarele din Tibet au realizat deja ca doar Partidul Comunist Chinez si socialismul pot salva Tibet, si doar apoi se poate dezvolta Tbet", a adaugat acesta.
Proteste conduse de calugari budisti contra conducerii chineze in martie 2008 au dus la violente mari, demonstrantii incendiind magazine si atacand in special chinezi de etnie "Han", priviti de tibetani ca o amenintare la adresa culturii lor. Cel putin 19 persoane au murit.
Dalai Lama este in exil in India din 1959 si sustine cauza unei autonomii mai mari pentru Tibet. Mai multe runde de negocieri dintre partidul comunist si trimisii Dalai Lama nu au adus rezultate. De asemenea, incertitudinea marcheaza viitorul dupa moartea lui Dalai Lama . Acesta a vehiculat mai multe scenarii , inclusiv ca succesorul si reincarnarea sa ar putea sa nu fie gasit in teritoriul controlat de chinezi.
Multi tibetani si grupuri pro-Tibet se tem ca Beijing va anunta pur si simplu propriul Dalai Lama, asa cum a facut cu Panchen Lama, a doua cea mai importanta figura tibetana budista, in 1995. Alegerea lui Dalai Lama pentru Panchen Lama, un baiat de sase ani, a fost ridicat si ascuns de autoritatile chineze.