În contextul în care noile contaminări se apropie, zi de zi, de zero, ţara în care a apărut coronavirusul la sfârşitul lui 2019 începe să revină la viaţă.
În afara provinciei Hubei - ”leagănul” covid-19, plasat în continuare în carantină -, circulaţia automobililelor creşte puţin câte puţin zilnic în marele oraşe din ţară. Magazinele, închise timp de aproape două luni, se redeschid treptat.
Însă întoarcerea la normal este încă departe - aproape toţi locuitorii oraşelor continuă să poarte mască, luarea temperaturii rămâne inevitabilă oriunde ar intra, iar restaurantele le interzic clienţilor să se aşeze faţă în faţă.
În pofida faptului că frica de coronavirus este în continuare prezentă, la Beijing, aproximativ zece pensionare şi-au recuperat un colţ de parc, pentru a-şi petrece timpul dansând în grup.
”În timpul epidemiei, tuturor le era foarte frică. Acum a venit timpul destinderii”, declară, cu o mască neagră pe faţă, una dintre dansatoare, Wang Huixian, în vârstă de 57 de ani.
”Rămânem prudenţi şi păstrăm distanţa pentru a evita orice risc de contaminare”, adaugă Wang, care dansează la peste trei metri de partenerele sale.
SEARA ÎN CLUB... VIRTUAL
La Shanghai, cafenele şi anumite locuri turistice au redeschis. Locuitorii capitalei economice chineze practică tai chi, iar unii se fotografiază pe Bund, un chei cu imobile art deco celebre.
”Mi-a fost foarte frică”, declară Zhang Min, un antreprenor în vârstă de 50 de ani, într-un parc. ”Acum totul e bine. Nu ca în ţările străine, unde oamenii golesc supermarketurile”.
Cu peste 81.000 de contaminări şi peste 3.200 de morţi, China a plătit până în prezent cel mai dur preţ al epidemiei. Însă bilanţul este de-acum mai mare în restul lumii, iar preşedintele Xi Jinping a declarat săptămâna trecută epidemia ”practic stăvilită”.
”Am sentimentul că persoanele contaminate nu pot să iasă şi că cele care pot nu sunt bolnave. Mă simt asigurată”, declară pe Bund Lai Jinfeng, o puericultoare în vârstă de 41 de ani.
Însă obiceiurile vieţii s-au schimbat. Se evită să se dea mâna, iar multe cafenele şi restaurante şi-au scos jumătate din scaune, pentru a evita ca clienţii să stea prea aproape unii de alţii.
În vederea ocupării serilor acasă, discoteci au inventat ”clubul virtual”, care le permite amatorilor să urmărească de acasă DJ-ii preferaţi.
Taxx, o importantă adresă la Shanghai, dă asigurări că mii de clubberi se conectează seara la serviciul său online.
”Dacă aducem puţină bucurie în viaţa oamenilor care se plictisesc acasă, merită eforturl”, declară MC Charlz, un DJ la Taxx, pentru ziarul The Paper.
Arta machiajului s-a adaptat şi ea. Influenţatoare online învaţă milioane de chinezoaice cum să-şi machieze numai partea superioară a feţei, fără să atingă masca.
”Dacă am compara machiajul cu un examen, să spunem că înainte trebuia să răspundeţi la zece întrebări. Acum mai sunt doar trei întrebări, este mai simplu”, declară doct unul dintre aceste staruri ale videoului online.
Sursa : news.ro
COVID-19 continuă să ucidă în Italia. Un medic a murit subit, la scurt timp după ce a început să prezinte simptome speci... Contra cenzurii, Reporters sans frontières a deschis o bibliotecă virtuală de articole în Minecraft...