Armata din Taiwan a efectuat joi un exerciţiu anual simulând o „invazie" a Chinei, în timp ce insula se află sub presiunea militară şi diplomatică crescândă a Beijingului.
De la sfârşitul războiului civil chinez din 1949, China continentală şi Taiwanul sunt conduse de regimuri rivale, scrie AFP, potrivit Agerpres. Insula se autogestionează, dar legăturile economice rămân puternice între cele două maluri.
Beijingul consideră Taiwanul o parte integrantă a Chinei şi nu a exclus să recapete controlul prin forţă în cazul unei declaraţii oficiale de independenţă. De la alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, relaţiile s-au tensionat, aceasta provenind dintr-un partid tradiţional favorabil independenţei.
Manevrele militare taiwaneze au început luni cu simularea unui atac aerian şi naval. Aceste exerciţii - numite „Han Kuang" - au loc în fiecare an pentru pregătirea la o potenţială invazie din China continentală.
Președinta Tsai Ing-wen a asistat joi la manevre de la baza aeriană Taichung (vest) ce au mobilizat 4.100 de soldaţi, elicoptere de atac şi avioane de luptă. Scenariul a simulat bombardarea unui teren de aviaţie şi un atac al paraşutiştilor, precum şi recucerirea unor instalaţii militare de către trupele taiwaneze la sol.
China a desfăşurat propriile exerciţii militare în aprilie în Strâmtoarea Taiwan, care separa continentul de insulă. Acestea au urmat după câteva săptămâni de manevre aeriene şi navale în zonă.
Beijingul şi-a întărit presiunea diplomatică asupra Taipeiului, iar de la sosirea la putere a lui Tsai Ing-wen, patru ţări au pus capăt legăturilor cu Taiwanul, pentru a le stabili cu China.