Antena Căutare

Clubul Bilderberg vrea „distrugerea Europei“ si crearea de carteluri-gigant

Aproape 130 de personalitati s-au adunat weekendul trecut la Saint-Moritz, in Elvetia, in cadrul unei reuniuni pazite cu sfintenie de forte de ordine si militare. Discutiile sunt confidentiale, iar orice abatere conduce la eliminarea indiscretului de pe lista.

Cand in batalia pentru sefia Fon­dului Monetar International (FMI) jocurile pareau facute, cu o mare confruntare intre Christine Lagarde, ministrul francez de Finante, si mexi­canul Agustin Carstens, guvernatorul Bancii centrale israeliene, Stanley Fischer, si-a anuntat, sambata, candi­datura pentru aceasta functie. Se complica lupta pentru conducerea Fondului? Analistii sustin, aproape la unison, ca nu: Lagarde ramane, deo­cam­data, favorita cursei. Ea dispune deja de sprijinul Europei, al Braziliei, al Indoneziei, al Egiptului si al Emiratelor Arabe Unite.

Pe de alta parte, la cei 67 de ani ai sai, Stanley Fisher, unul dintre cei mai respectati economisti ai lumii, omul care a detinut un rol-cheie in gestionarea crizelor care au afectat in anii ‘90 Mexicul, Asia si Rusia, a depasit varsta maxima prevazuta pentru un candidat la sefia FMI, respectiv 65 de ani. Oricum, la cateva ore dupa actiunea lui Stanley Fischer, FMI a recunoscut ca sistemul sau de computere a fost tinta unui atac cibernetic, ai carui autori ar fi actionat in interesele guvernului unui stat neidentificat deocamdata.

Citand surse din interiorul Fon­dului, agentia Bloomberg scrie ca au fost sustrase documente confiden­tiale si date cuprinse in posta elec­tronica a orga­nizatiei. Interesant este ca atacul s-a produs inainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

„Atacul a fost directionat. Codul a fost elaborat si aplicat pentru atingerea scopului propus", a declarat Tom Kellerman, expert in securitatea cibernetica. De ce informatia a fost facuta publica tocmai acum? A existat ceva care sa determine aceasta dezvaluire?

Tematica, inspirata din realitatea stringenta

Daca Dominique Strauss-Kahn ar fi putut parasi luxosul apartament din New York, unde asteapta sa fie judecat pentru tentativa de viol, la sfarsitul saptamanii trecute el s-ar fi aflat, cu siguranta, la Saint-Moritz. Acolo unde, departe de privirile indiscrete ale presei si bine paziti de forte de ordine si militare, s-au adunat cei aproape 130 de participanti la conferinta anuala a Clubului Bilderberg.

Una dintre cele mai misterioase si influ­en­te organizatii din lume, careia i se mai spune „guvernul din umbra" al pla­netei sau „clubul stapanilor" aces­tei lumi, pentru ca reuneste importanti lideri politici, sefi de banci si patroni de intreprinderi, nume sonore din lumea presei, finantisti. Discutiile sunt deschise, dar secrete.

Confiden­tia­litatea este stricta. Orice abatere con­duce la eliminarea indiscretului de pe lista. Inregistrarile sunt categoric interzise, iar presa are acces limitat. O secretomanie care a dat nastere la numeroase speculatii, care mai de care mai alarmiste, cu puternic accent de conspiratie mon­diala.

Ce se dezbate? Cele mai strin­gente proble­me ale lumii si care, in acest moment, sunt: cine va fi viitorul director al FMI, ce se va intampla cu sistemul finan­ciar mon­dial sau cu relatiile comer­ciale inter­nationale, cum vor evolua inves­titiile, criza datoriilor suverane (si nu este vorba numai de cea a tarilor din zona euro, vezi Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania, dar si despre cea a Statelor Unite), tensiunile din lumea araba si securitatea globala. Probleme care pot schimba radical evolutia globala a lucrurilor, indreptandu-le intr-o directie necunoscuta daca scapa de sub control.

Tot articolul, in Financiarul

SUA, noul "Caritas", are probleme de 100 trilioane de dolari... Grecia este la un pas de faliment. Stabilitatea zonei Euro este pusa sub semnul intrebarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x