”Împreună cu Charles Michel am semnat acordul ieşirii Regatului Unit, deschizând calea ratificării acestuia în Parlamentul European”, a anunţat preşedinta CE într-un mesaj postat pe Twitter.
Cu aprobarea Ursulei von der Leyen şi a lui Charles Michel, textul urmează să fie supus aprobării Parlamentului European la 29 ianuarie, în vederea ratificării.
Joia viitoare, diplomaţii statelor membre UE urmează să aprobe în scris acordul şi să asigure astfel plecarea în ordine a Marii Britanii din Uniune la 31 ianuarie.
”Lucrurile se vor schimba inevitabil, însă prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol ca parteneri şi aliaţi”, a subliniat preşedintele Consiliului într-un mesaj postat pe Twitter.
”Eu ţin să scriem această nouă pagină împreună”, a adăugat el în franceză.
CONSIMŢĂMÂNTUL REGINEI
Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a asistat la această semnare, organizată devreme la sediul CE la Bruxelles, întrucât preşedintele Consiliului European efectuează o vizită la Tirana.
Acordul urma să fie trimis la Londra pentru a fi parafat de către premierul Boris Johnson.
Regina Elizabeth a II-a şi-a dat joi consimţământul regal textului care prevede modalităţile rupturii după 47 de ani de mariaj tumultuos cu UE. Textul a fost adoptat definitiv miercuri seara de către Parlamentul britanic.
Parlamentul European este ultima instanţă care se pronunţă.
Aleşii care fac parte din Comisia Afacerilor Constituţionale au recomandat joi seara - cu o largă majoritate de 23 la trei voturi - aprobarea textului în votul de la 29 ianuarie.
Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei trei aleşi europeni care s-au opus prin vot recomandării adoptării acordului de către PE, a denunţat un ”Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic.
El a dat asigurări că va vota din nou împotrivă la 29 ianuarie.
Plecarea oficială a regatului din Uniune este urmată de operioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020.
Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE, însă fără să ia parte la decizii.
Tranziţia vizează un divorţ blând. În această perioadă, cele două părţi urmează să-şii negocieze relaţia viitoare, mai ales comercială. Însă este considerată de europeni o perioadă foarte scurtă în vederea unor asemenea negocieri.
Sursa : news.ro
Ministru, bătaie ca în filme, într-un restaurant! Și-a dat demisia! „Am greșit! Sunt om!”... Un libian, Mustafa al-Imam, condamnat la 19 ani de închisoare în SUA cu privire la atentatul de la Benghazi din 2012...