Antena Căutare

Criza economica creste riscul infectarii cu HIV in Europa

Agentia europeana pentru sanatate atentioneaza ca SIDA si virusul imuno-deficientei-umane (HIV) nu tin cont de problemele financiare globale, riscul inmultirii accelerate a cazurilor fiind foarte mare, mai ales pe fondul cresterii consumului de droguri. Potrivit statisticilor, in Grecia lovita de criza, de exemplu, numarul infectarilor cu HIV a crescut cu peste 50% in ultimul an, informeaza Daily Mail.

Taierea bugetelor pentru Sanatate in mai multe tari europene, din cauza crizei economice profunde, a condus la disponibilizari, lipsa de bani pentru programele de dezintoxicare si, chiar, la inchiderea unor spitale, cum, de atfel, s-a intamplat si in Romania. Iar multi bolnavi nu isi mai permit sa urmeze tratamentele, potrivit Agentiei europene pentru sanatate.

Mai mult, conform EMCDDA - Angentia europeana pentru narcotice, pe fondul problemelor financiare numarul consumatorilor de droguri a crescut alarmant.

"In Europa nu se mai acorda prioritate prevenirii SIDA. In cateva tari UE, suntem martorii unor circumstante ce creaza un climat perfect inmultirii infectarilor cu HIV din cauza drogurilor", a declarat Wolfgang Gotz, directorul Agentiei europene pentru sanatate.

Raport: Peste 7.600 de decese din cauza drogurilor, in UE si Norvegia

Potrivit Raportului anual privind situatia drogurilor in Europa 2011 intocmit de Departamentul Reitox si Cooperare Internationala al Observatorului European de Droguri si Toxicomanii, 7.630 de cetateni UE si norvegieni au murit in 2009 din cauza consumului de droguri. Iar opiaceele, in special heroina si derivatii acesteia, au fost cele mai mortale stupefiante, informeaza AFP.

Conform raportului Departamentului Reitox si Cooperare Internationala al Observatorului European de Droguri si Toxicomanii, 12% din decesele raportate la nivel european survin in randul tinerilor cu varste sub 25 de ani.

Studiile au constatat ca un procent cuprins intre 10% si 23% din mortalitatea persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani poate fi atribuit consumului de opiacee.

In acelasi timp, raportul releva faptul ca, pe parcursul vietii, aproximativ 78 de milioane de europeni adulti consuma canabis, 14.5 milioane - cocaina, 11 milioane ecstasy si 12,5 milioane - amfetamina.

Proteste fara precedent in Kuweit. Manifestantii au invadat, miercuri seara, Parlamentul... Liber la cannabis in Elvetia! Fiecare fumator poate cultiva patru plante...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x