Astfel, palestinienii ar avea dreptul la un stat, însă în condiţii precise.
Dacă acceptă să negocieze, viitoarea Palestină va fi total ”demilitarizată”, iar Israelul ar rămâne însărcinat cu securitatea şi controlul spaţiului aerian la vest de valea Iordanului, în timp ce Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza, ar fi ”dezarmat”.
Palestinienii este necesar, de asemenea, să recunoască Israelul ca ”stat evreu”, ”să respingă terorismul în toate formele sale” şi să-şi consolideze instituţiile.
Trump - care a încălcat deja linia americană prin recunoaşterea Oraşului Sfânt drept capitala Israelului în decembrie 2017 - a anunţat marţi că Ierusalimul ”va rămâne capitala indivizibilă a Israelului”.
Însă el a părut să contrazică această promisiune, dând asigurări totodată că un viitor stat palestinian va putea să aibă propria capitală - Al Qods, în “Eastern Jerusalem”.
În cazul în care prin asta înţelege Ierusalimul de Est - adică partea ocupată şi anexată de israel în 1967, pe care palestinienii o revendică drept capitală a statului lor -, se pare că administraţia Trump se gândeşte mai degrabă să le lase doar cartiere de periferie în Oraşul Sfânt - adică localităţi ca Abu Dis, situate tehnic în Ierusalimul de Est, dar la est a bariera de securitate care desparte Israelul de teritoriile palestiniene.
În problema locurilor sfinte, preşedintele american a îndemnat la menţinerea statu-quoului pe Esplanada Moscheilor, numită de asemenea Muntele Templului de către evrei, prin menţinerea controlului asupra acestui loc - unde se află Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al islamului - de către Iordania.
”Toţi musulmanii cu intenţii paşnice vor fi bineveniţi să viziteze şi să se roage la Moscheea Al-Aqsa”, se arată în legenda unei hărţi postate de Trump pe Twitter.
PROIECT ”RECIPROC AVANTAJOS”
Afiţându-şi optimismul cu privire la soarta acestui proiect ”foarte detaliat”, locatarul casei Albe a apreciat că el ar putea permite ”un mare pas către pace”.
”Viziunea mea prezintă (...) o soluţie realistă cu două state”, a lansat Donald Trump marţi, evocând un proiect ”reciproc avantajos” pentru israelieni şi palestinieni, dar care îi oferă garanţii fără precedent ”prietenului” său Netanyahu, care a salutat cu forţă ”o zi istorică”.
Subliniindu-şi convingerea că palestinienii merită ”o viaţă mai bună”, Donald Trump a lansat totodată un avertiesment.
El a anunţat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas în care îl îndeamnă să profite de ”o şansă istorică” şi poate ”ultima” de a obţine un stat independent.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a respins imediat acest plan de pace.
”Astăzi noi spunem că respingem acest plan. Nu vom accepta un substitut al Ierusalimului drept capitală a statului Palestina”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt Hamas, Khalil al-Hayya.
Robert Malley, un fost consilier al lui Barack Obama şi preşedintele International Crisis Group, consideră că mesajul transmis palestinienilor este clar şi fărnuanţe - ”aţi pierdut, va trebui să vă obişnuiţi”.
Sursa : news.ro
Un controversat rapper iranian, reţinut în Turcia... Israelul poate anexa oricând coloniile din Cisiordania potrivit planului Trump, susţine ambasadorul american David Fried...