Oamenii din întreaga lume așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă Marea Britanie alege Brexitul, adică ieșirea din Uniunea Europeană.
UPDATE: Amendamentul Letwin a fost aprobat cu 322 de voturi pentru şi 306 împotrivă.
În virtutea unei legi recente, premierul Boris Johnson, în situaţia în care acordul nu a fost votat sâmbătă, este nevoit să solicite imediat Bruxelles-ului o amânare cu trei luni a Brexitului.
Amendamentul reprezită “o poliţă de asigurare” pentru evitarea unui Brexit fără acord, a explicat Letwin în parlament.
Imediat după aprobarea de către deputaţi a amendamentului Letwin, Borin Johnson a spus că nu va negocia o amânare, el menţionând că pentru Marea Brutanie cel mai bun lucru este ieşirea din Uniunea Europeană la 31 octombrie. “Nu voi negocia o amânare cu Uniunea Europeană şi legea nu mă obligă să fac asta. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt prim-ministru: încă o amânare ar dăuna acestei ţări, Uniunii Europene şi democraţiei”, a afirmat Johnson, adăugând că legislaţia va fi analizată săptămâna viitoare.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Premierul conservator britanic Boris Johnson i-a îndemnat sâmbătă pe deputaţi să adopte fără întârziere acordul de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles, în deschiderea şedinţei consacrate votului asupra acestui acord, al cărui rezultat se anunţă strâns.
Marea Britanie, decizie importantă despre Brexit
"E timpul ca această măreaţă Cameră a Comunelor să se reunească şi să-i unească pe oameni", le-a spus Johnson deputaţilor la începutul şedinţei convocate în mod excepţional sâmbăta, la două zile după anunţarea unui nou acord între Londra şi Bruxelles şi cu 12 zile înainte de data prevăzută pentru retragerea britanică, 31 octombrie.
El a insistat că acordul este "singura cale de a merge înainte şi cea mai bună soluţie posibilă" pentru "a însănătoşi" ţara.
Premierul conservator britanic Boris Johnson
Orice altă întârziere a Brexitului ar fi "lipsită de sens, costisitoare şi ar submina profund încrederea publică", a mai spus Johnson.
Parlamentul britanic și acordul Brexit
Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul de Brexit încheiat cu Bruxellesul de guvernul conservator precedent al Theresei May. Boris Johnson, care a înlocuit-o în iunie, s-a angajat că Marea Britanie va ieşi din UE la 31 octombrie, cu sau fără acord, arată cei de la Agerpres.
Refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul cu UE, plus opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din uniune scad şansele ca acesta să treacă de votul Camerei Comunelor. În această eventualitate, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat totuşi să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.
Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a acceptat supunerea la vot a două amendamente asupra moţiuni prin care guvernul condus de Boris Johnson încearcă sâmbătă să obţină votul favorabil al legislativului britanic asupra acordului său privind Brexitul convenit cu UE, în timp ce mii de persoane participă în centrul Londrei la o manifestaţie împotriva ieşirii din UE şi în favoarea convocării unui nou referendum privind Brexitul, relatează agenţiile EFE şi DPA.
Brexitul, provocare uriașă pentru Marea Britanie
Primul amendament a fost depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin şi solicită amânarea votului asupra acestui acord până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul.
- CITEȘTE ȘI: S-a decis! Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie, după Brexit! Sunt peste 400.000 de oameni
Dacă acest amendament va fi adoptat, premierul Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează sâmbătă favorabil acordul privind Brexitul.
Premierul conservator britanic Boris Johnson
Presa afirmă că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.
Celălalt amendament aprobat de Bercow este unul transpartinic şi cere un al doilea referendum pe tema Brexitului. Laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţe şi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson.
- CITEȘTE ȘI: Ce urmează pentru UE și UK în cazul Brexit-ului
Acesta din urmă le-a cerut deputaţilor să respingă ambele amendamente şi să voteze acordul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE. Dar Johnson nu mai are majoritate în legislativul în care opoziţia laburistă şi liberal-democrată se opune acordului privind Brexitul sau chiar Brexitului în sine, şeful executivului confruntându-se în plus şi cu opoziţia conservatorilor pro-UE, iar partenerii săi unionişti nord-irlandezi au dezaprobat unele clauze ale documentului.
Ce se schimbă după BREXIT
Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE şi Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit.
Dacă acordul va fi respins de Camera Comunelor, conform unei legi adoptate luna trecută, Boris Johnson va fi obligat să ceară UE o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, solicitare care mai trebuie aprobată şi de liderii europeni.
Dacă documentul va fi aprobat, va urma o perioadă de tranziţie post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.
În timp ce dezbaterea din Camera Comunelor este în desfăşurare, mii de persoane participă la o manifestaţie în centrul Londrei pentru a cere un nou referendum privind Brexitul.
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Londra! Cer un referendum cu privire la Brexit... Canabisul va putea fi folosit de medici, pentru tratarea unor boli grave! Ce anunță specialiștii...