Un cimitir datând din Evul Mediu a fost descoperit pe insula Mont Saint-Michel, a anunţat vineri Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (INRAP). A fost descoperit la sfârşitul lui 2016, pe strada principală, cu ocazia lucrărilor de refacere a canalizării, potrivit site-ului culturebox.francetvinfo.fr, citat de news.ro.
Cimitirul a fost "în parte abandonat" la mijlocul secolului al XIII-lea în momentul construirii unui zid fortificat, a precizat Elen Esnault, responsabilă cu lucrările Inrap. Se afla pe o rază de 30 de metri în jurul bisericii Saint-Pierre, astăzi aflată pe partea stângă a străzii principale în direcţia abaţiei.
'Săpăturile arheologice din ianuarie 2017 ne-au permis să scoatem la lumină aproximativ 40 de morminte în diferite stadii de conservare (câteva s-au păstrat integral)'', a precizat Elen Esnault, responsabil cu lucrările INRAP.
Potrivit cercetătorilor, satul de pe muntele Saint-Michel "s-a restrâns" în secolul al XIII-lea", deşi '"se întindea pe o suprafaţă mai mare, la originile sale'', a subliniat Esnault.
"Ne putem imagina faptul că satul s-a restrâns pentru a se proteja mai bine după atacul bretonilor din 1204, când a fost incendiat şi a suferit probabil distrugeri destul de importante", a spus cercetătoarea.
Analize cu carbon 14 vor determina data la care a fost construit cimitirul. Rezultatele ar trebui să fie cunoscute la începutul anului 2018, potrivit INRAP.
Primii locuitori au sosit probabil pe Muntele Saint-Michel în secolul al VIII-lea, în timpul înfiinţării primului aşezământ de cult de pe insulă, a amintit cercetătoarea franceză.
Mont-Saint-Michel este o stâncă granitică (de 78 m înălţime) în Golful Saint-Malo din Marea Mânecii. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franţa, cu peste 3 milioane de vizitatori anual. Din anul 1979, Mont Saint-Michel se află pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.