Antena Căutare

Dispare sushi? SUA si UE vor sa interzica comertul cu ton rosu

Uniunea Europeana a decis, miercuri, sa sustina, alaturi de Statele Unite, interzicerea comertului international cu ton rosu, foarte apreciat pentru specialitatea japoneza sushi.

Ambasadorii de la Bruxelles ai celor 27 de state membre ai UE au convenit prezentarea unei pozitii comune la viitoarea reuniune a CITES, organizatie cu 175 de membri afiliata la ONU, insarcinata cu protejarea speciilor in pericol de disparitie, care va incepe sambata, la Doha.

La reuniune se va pune problema interzicerii la nivel mondial a comertului cu ton rosu, solicitata de mai multe luni de organizatiile de protectie a mediului Greenpeace si WWF. Intr-o jumatate de secol, in perioada 1957-2007, efectivele de ton au scazut cu 75%, in ultimii zece ani declinul fiind de 60%.

Statele Unite au anuntat inca de saptamana trecuta ca sustin interzicerea comertului cu acest peste, a carui carne se consuma cruda.

Japonia, care absoarbe 80% din capturile de ton din intreaga lume, a anuntat ca va face tot posibilul pentru a contracara o astfel de decizie.

Franta, Spania si Italia pescuiesc 50% din capturile de ton la nivel mondial, iar UE a anuntat ca sprijinul acordat interdictiei nu este neconditionat.

UE va propune aplicarea diferita a masurii, astfel incat sa existe derogari pentru pescuitul artizanal in apele teritoriale.
Potrivit propunerii europene, interdictia ar trebui sa intre in vigoare cel tarziu in 2011.

Interdictia va afecta in primul rand pescadoarele care captureaza tonul si il tin in captivitate timp de mai multe luni, pentru ingrasare. Circa 85% din capturile de ton din Franta au loc prin acest sistem, pestele fiind livrat in special in Japonia. UE s-a angajat s-a sa analizeze acordarea unor ajutoare financiare pentru pescarii afectati de masura.

Europenii au decis totodata respingerea reluarii comertului international cu fildes, dar nu sustin interzicerea comertului cu ursi polari, considerand ca sunt mai amenintati de incalzirea globala decat de comertul cu blana.

Grecia, paralizata total de greve... Miliardarul Sebastian Pinera e noul presedinte din Chile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x