Antena Căutare

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID: Pacienții nu au mai putut să doarmă noaptea după cea de-a doua doză

Într-un studiu clinic al unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus, desfășurat de Pfizer şi BioNTech, a ieșit la iveală componenta bună, dar și partea mai puțin bună al injecției. Participanții au avut nevoie de două doze pentru a putea să crească nivelul de anticorpi, dar au resimțit efectele adverse, potrivit BBC.

Efectele adverse ale vaccinului anti-COVID: Pacienții nu au mai putut să doarmă noaptea după cea de-a doua doză

În studiul clinic s-au ales la întâmplare 45 de pacienți cărora li s-a administrat una din cele trei doze de vaccin sau placebo.

Doisprezece pacienţi au primit o doză de 10 micrograme, 12 o doză de 30 micrograme, 12 o doză de 100 micrograme şi nouă placebo. Doza de 100 micrograme a provocat febră la jumătate dintre pacienţi; o a doua doză nu a mai fost administrată la acel nivel.

Efectele adverse ale vaccinului COVID-19

Trei săptămâni mai târziu, după o a doua injecţie, din celelalte doze, 8,3% dintre participanţii din grupul de 10 micrograme şi 75% dintre cei din grupul de 30 de micrograme au dezvoltat febră. Peste 50% dintre pacienţii care au primit una dintre aceste doze au raportat un eveniment advers, inclusiv febră şi tulburări de somn.

Articolul continuă după reclamă

Pacienţii care au primit o doză unică de 100 micrograme au avut un nivel mai mic de anticorpi decât cei care au primit două doze mai mici.

Coronavirus România 2 iulie 2020. Live Update. O nouă creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri noi de Covid-19

Se pare că niciuna dintre aceste reacţii adverse nu a fost considerată gravă, ceea ce înseamnă că nu au dus la spitalizare sau invaliditate şi nu au pus în pericol viaţa. Vaccinul a generat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, iar unii dintre aceşti anticorpi au fost neutralizanţi, ceea ce înseamnă că par să împiedice funcţionarea virusului.

A doua doză a fost necesară pentru imunitate.

VIDEO | Accident grav în Capitală. Un motor și o mașină s-au izbit violent și au ricoșat în pietoni. Trei persoane au ajuns în stare teribilă la spital

Nivelurile de anticorpi de neutralizare au fost de 1,8 până la 2,8 ori mai mari decât la pacienţii recuperaţi. Nu este sigur că nivelurile mai mari de anticorpi vor crește imunitatea la virus. Pentru a demonstra acest lucru, Pfizer va trebui să efectueze studii mari, care să demonstreze că persoanele care au primit vaccinul au cel puţin 50% mai puţine şanse să se infecteze.

Se estimează că aceste studii vor începe în această vară, în mare parte în Statele Unite. Pfizer testează patru versiuni diferite ale vaccinului, dar doar una va avansa la nivelul studiilor mai de amploare, potrivit adevarul.ro.

Studiul actual nu a inclus femeile însărcinate.

Coronavirus - Pandemia continuă să se agraveze. Record de cazuri raportate în SUA într-o zi... Oficial! E prima victorie împotriva Covid-19! Un vaccin testat pe oameni ar fi funcționat fără efecte secundare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x