Desi se stie de mai mult timp ca hepatita C este o boala comuna in tara, o data cu publicarea unui articol in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), in care se analizeaza gradul de incidenta in intervalul 1992- 2010, problema capata dimensiuni ingrijoratoare.
"Numarul actual este mult mai surprinzator decat ne asteptam", a declarat Laith Abu Raddad, coautor al studiului si membru al Grupului de Epidemiologie a Bolilor Infectioase din cadrul Universitatii Cornell din Qatar.
Potrivit articolului sau, elaborat impreuna cu profesorul Frederick Wolf Miller de la Universitatea din Hawaii, "procentul de cazuri pozitive variaza intre 0,01 la suta, in Scandinavia, si 3 la suta in Africa de Nord, cu o singura exceptie: Egiptul", unde procentul este de 14,7 la suta.
Motivul pentru care Egiptul se afla in topul listei ar trebui cautat in modul de transmitere a virusului hepatitei C.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul - care infecteaza ficatul uman, putand duce la ciroza sau cancer si pentru care nu exista vaccin - se transmite doar prin contactul cu sange infectat sau cu oricare alt fluid uman care il contine, noteaza Agerpres.
Germenul responsabil de la actuala criza sanitara a fost "plantat" in anii 60, cand s-au realizat unele campanii de preventie impotriva schistosomiazei, o boala parazitara cronica provocata de viermii care traiesc in Nil. Intre 1964 si 1982 au fost administrate 2 milioane de injectii cu antimoniu, care au impiedicat propagarea schistosomiazei, insa acele de seringa nesterilizate si reutilizate au dus la propagarea unui alt microb nedorit - virusul hepatitei C.
Sursa: jurnalul.ro
Doi romani au fost la un pas de linsaj de localnicii unui orasel din Italia... VIDEO! Luare de ostatici la sediul Discovery Channel, in Washington...