Căutare Live

Erdogan dă ultimatum regimului al-Assad să se retragă până la sfârşitul lui februarie din nord-vestul Siriei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat miercuri un ultimatum regimului lui Bashar al-Assad să se retragă din nord-vestul Siriei, în urma unor confruntări armate fără precedent, care provoacă fricţiuni între Ankara şi Moscova, susţinătoarea damascului, relatează AFP.

Escaladarea între Trcia şi regimul sirian - în urma unor tiruri care s-au soldat cu peste 20 de morţi luni - riscă să destabilizeze şi mai mult provincia Idleb - ultimul mare bastion dominat de jihadişti şi rebeli, în care situaţia umanitară este critică.

Regimul sirian - susţinut de aviaţia rusă - depune eforturi intense din decembrie să câştige teren în Idleb şi a mers până la a încercui două posturi de observaţie construite de Ankara în cadrul unui acord încheiat în 2018 cu Moscova.

Însă tensiunile s-au intensificat cu un nivel luni, după ce artileria regimului sirian a vizat poziţii turce şi a omorât opt oameni. Ankara a ripostat prin bombardamente şi a omorât cel puţin 13 militari sirieni.

”Două dintre cele 12 posturi ale noastre de observaţie se află în spatele liniilor regimului. Noi sperăm ca regimul să se retragă de la posturile noastre de observaţie până la sfârşitul lunii februarie. Dacă regimul nu se retrage, Turcia va fi obligată să se ocupe de acest lucru”, a ameninţat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Posturile de observaţie respective se află la Morek şi Sourman, la sud-est de oraşul Idleb.

Şeful statului turc a anunţat că a transmis acest mesaj într-o convorbire la telefon, marţi, cu omologul său rus Vladimir Putin.

”CA ÎNAINTE”

Erdogan a catalogat totodată atacul regimului contra forţelor turce drept o ”cotitură” în Războiul din Siria.

”Noi nu vom lăsa lucrurile să continue ca înainte, acolo unde a curs sângele militarilor turci”, a avertizat el.

”Vom riposta fără niciun avertisment oricărui nou atac asupra militarilor noştri sau combatanţilor (rebeli sirieni) cu care cooperăm”, a ameninţat preşedintele turc.

În pofida avertismentelor turce, forţele regimului sirian îşi continuau înaintarea, miercuri, în nord-vestul Siriei, unde au recucerit în ultimele 24 de ore peste 20 de sate şi localităţi de la rebeli şi jihadişti, în sudul provinciei Idleb, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) şi agenţiei oficiale siriene de presă Sana.

Erdogan, care s-a apropiat de al-Assad înainte de izbucnirea războiului sirian, este în prezent unul dintre principalii critici ai celui pe care-l cataloghează cu regularitate drept un ”tiran sângeros”.

Citește și
colaj de fotografii cu virgil iantu
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
colaj de fotografii cu cristina ich si alex pirtuca
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
Cât a crescut fiul Cristinei Ich și a lui Alex Pițurcă. Noah are ochii albaștri ca un ocean și părul creț ca mama sa
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Anamaria Prodan a recunoscut de ce a pozat în reviste pentru adulți: "Toată lumea îmi spunea că nu am nevoie". Motivul ascuns
Mai multe articole

Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011, a aruncat în exil peste jumătate din populaţia ţării de dinainte de război - peste 20 de milioane de locuitori.

În pofida faptului că Turcia susţine grupări rebele, iar Rusia regimul, cele două ţări şi-au consolidat cooperarea în acest dosar din 2016, impunându-se ca doi actori majori în Siria.

Ankara şi Moscova au semnat mai multe acorduri menite să reducă la tăcere armele în provincia Idleb. Însă aceste acorduri sunt încălcate în mod regulat - o situaţie denuţată în mod deschis de Ankara.

TENSIUNI RUSO-TURCE

După atacul regimului sirian asupra forţelor turce luni, Erdogan a reproşat în mai multe rânduri Rusiei faptul că nu exercită suficiente presiuni asupra Guvermului lui al-Asad.

Miercuri, Erdogan a îndemnat Rusia ”să ne înţeleagă mai bine sensibilităţile în Siria”.

Confruntarea armată turco-siriană a cauzat turbulenţe în relaţiile dintre Ankara şi Moscova, însă analişti estimează că cele două ţări urmează să evite o criză deschisă.

”Cele două ţări vor şti să facă diferenţa între tensiuni «punctuale» şi menţinerea cooperării lor în domenii-cheie, precum energia şi Apărarea”, declarăpentru AFP Jana Jabbour, o specialistă în diplomaţie turcă de la Sciences Po Paris.

Situaţia la Idleb îngrijorează mai ales Ankara, din cauza apropierii de frontiera Turcă.

Ankara se teme că o ofensivă de mare amploare ar declanşa un nou val migratoriu către trucia, o ţară în care s-au refugiat deja peste 3,5 milioane de sirieni de la izbucnirea războiului.

Potrivit ONU, confruntările armate din nord-vestul Siriei s-au soldat, din decembrie, cu peste o jumătate de milion de deplasaţi, care s-au înderptat, în majoritatea lor, către frontiera Turciei.

Sursa : news.ro

Avea doar trei ani și a fost arsă de vie după ce a căzut în oala cu mâncare! Tragedie fără margini în bucătăria unei șco... Gestul incredibil al unui copil de opt ani. Ce a făcut pentru a-și ajuta colegii?...
Parteneri
Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an e pe 17 ianuarie
În timp ce luna ianuarie este luna rezoluțiilor și a stabilirii noilor obiective, poate fi, de asemenea, o perioadă destul de dificilă pentru mulți oameni. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Cu toate acestea, nu e nimic suprinzător că luna ianuarie este luna care găzduiește Blue Monday 2022. Cea mai tristă zi din an îi sperie pe mulți dintre noi.
Catine.ro
Ultimele știri